Foto:KoSSev

Aktivisti Socijaldemokratske partije ofarbali su prozore zgrade kosovske vlade u crno, čime su, kako je kazao njen lider Dardan Molićaj hteli da ukažu na netransparentnost ove institucije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

„Svesni smo da od prošle godine do danas Kurti i Bisljimi učestvuju u tajnom dijalogu u Briselu. Vrhunac ovog dijaloga je francusko-nemački predlog. O sadržaju ovog predloga javnost nikada nije obaveštena zvaničnim državnim kanalima. I onda nam kažu zašto spekulišete o spekulacijama“, naveo je Moljićaj u saopštenju za medije, prenosi Kossev.

Prištinske zvaničnike optužio je da iznose nejasne i kontradiktorne izjave, uključujući i to da su prvobitno čak i poricali da takav plan postoji.

„Kada je to postalo nemoguće, rekli su da ovaj predlog više odgovara Srbiji nego Kosovu. I tek juče, indirektno, Kurti je prvi put izjavio da ovaj plan nije odbijen“, naglasio je Moljićaj, podsetivši na jučerašnje izlaganje Aljbina Kurtija u vanrednom obraćanju medijima.

„Ono što se može s punim pravom reći je da Kosovo nije imalo zatvoreniju Vladu za javno mnjenje i medije i nije bilo zatvorenijeg dijaloga nego što vodi ova Vlada“, rekao je on.

Sa druge strane, Moljićaj je upozorio na još nešto što vidi kao štetno delovanje vlade kojom rukovodi Aljbin Kurti: „linčevi“ opozicije i medija, koje ova vlada smatra „neprijateljima“.

Samo dan ranije, kosovska vlada je bila ‘meta’ još jednog protestnog performansa. U simboličnoj akciji koju je u dvorištu zgrade vlade u Prištini organizovao aktivista civilnog društva Arljind Imeri, sinoć je postavljeno sedamnaest američkih zastava.

Cilj ove akcije, prema rečima Imerija, bio je poziv kosovskoj vladi da „ne izlazi iz okvira podrške SAD-a“.

Jutros je usledio novi talas oštrih kritika kosovskih opozicionih lidera na Kurtijev račun nakon jutrošnjeg sastanka sa njim u vladi, a Ramuš Haradinaj je čak i napustio sastanak svega 10-ak minuta nakon početka uz obrazloženje da je Kurti samo „držao predavanja“.

Opozicija oštro kritikuje Kurtija mesecima unazad, spočitavajući mu upravo urušavanje odnosa sa najvažnijim partnerom Kosova – SAD, i netransparentnost.

„I zašto sve ovo? Da se zamaskira štetan i uzajamno nepriznat sporazum koji bi garantovao trajan mir“, zapitao je Moljićaj.

Tvrdi da se PSD zalaže za „otvoren, inkluzivan i transparentan dijalog“, čiji ishod treba da donese „konačan dogovor sa priznanjem i mirom“.

Dardan Moljićaj bivši je aktivista Samoopredeljenja, i bliski saradnik Aljbina Kurtija iz vremena kada je Samoopredeljenje bio opozicioni pokret, prepoznat po sličnim akcijama protesta protiv tadašnjih vladi Kosova, ili odluka za koje su smatrali da se njima narušavaju interesi albanskog naroda. Stranka kojom rukovodi danas a koja je nastala od lidera frakcije koji su se odvojili od Samoopredeljenja 2018.

BONUS VIDEO: Sanda Rašković Ivić: Umro je Briselski sporazum. Briselski sporazum više ne postoji…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar