Četvoro aktivista stranke "Zajedno" uhapšeni su večeras u Novom Sadu tokom akcije "Digni gard, odbrani grad", sprovedenoj protiv podizanja spomenika navodnim nevinim žrtvama.

Zbog podizanja spomenika navodnim nevinim žrtvama 1944/45, kao odgovor, aktivisti su pokrenuli inicijativu „Digni gard, odbrani grad“, u okviru koje su danas ostavili poruke pored Gradske kuće.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok su aktivisti pisali svoje poruke, pojavila se interventna policija i uhapsila učesnike.

Ispred stranke „Zajedno“ oglasio se Mladen Cvijetić, koji je prokomentarisao akciju „Digni gard, odbrani grad“.

„Došli smo ovde ispred Gradske kuće da poručimo Milošu Vučeviću, odlazećem gradonačelniku Novog Sada, da se ne šali sa spomenikom fašistima, da mu na pamet nije palo da postavlja takav spomenik. Uradili smo jedan performans gde smo farbom i šablonima ispisali naziv naše akcije ‘Digni gard, odbrani grad’. Takođe, na Gradskoj kući smo oblepili naše nalepnice“, rekao je Cvijetić, pa je nastavio:

„Ova farba koju smo mi izlili danas u centru, kako bismo digli svest o tome šta se radi u Novom Sadu, će sprati za dva dana, ali krv žrtava fašističkog terora 1942. godine, neće nikada.“

Mladen Cvijetić Foto: Nova.rs

Mladen je potvdio da su u centru Novog Sada pripadnici policije, te da aktivisti čekaju njihov sledeći potez.

„Trenutno je prikupljeno preko 7.000 potpisa, naš cilj je 10.000. Blizu smo tog cilja, nadam se da ćemo sledeće nedelje završiti i predati Gradskoj skupštini i Zavodu za zaštitu spomenika jer su te dve institucije odobrile ovaj sramni spomenik fašistima na Limanu. Mi nećemo dozvoliti da se to desi. I ako nam odbiju peticiju, našim telima ćemo braniti postavljanje tog spomenika“, rekao je Cvijetić iz stranke „Zajedno“.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, članovi „Zajedno“ iz Novog Sada prof. Radivoje Jovović, Isidora Čeleketić, Mladen Cvijetić i Srđan Đurić uhapšeni su večeras zato što su delili letke i ispisivali po trotoaru „Digni gard, odbrani grad“

Aktiviste, odnosno predsednika, potpredsednika i sekretara novosadskog odbora „Zajedno“ je, kako su rekli za portal Nova.rs, pokušala da legitimiše komunalna milicija, ali su oni odbili da im daju lične karte, jer kako su objasnili „komunalna milicija“ nema zakonsko pravo da ih legitimiše“.

 

****

BONUS VIDEO: Policija privodi članove stranke „Zajedno“ u Novom Sadu zbog akcije „Digni gard, odbrani grad“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare