Foto: Printscreen Facebook/Digni gard, odbrani grad

Četvoro aktivista stranke "Zajedno" iz Novog Sada prof. Radivoje Jovović, Isidora Čeleketić, Mladen Cvijetić i Srđan Đurić uhapšeni su večeras u Novom Sadu tokom akcije "Digni gard, odbrani grad" zbog spomenika "nevinim" žrtvama.

Aktivisti inicijative „Digni gard, odbrani grad“, formirane kao odgovor na podizanje spomenika navodnim nevinim žrtvama 1944/45, ostavili su danas poruke pored Gradske kuće.

„Crvena farba će se sprati za dva dana… ali krv žrtava fašističkog terora neće nikada, kao ni zlodela SNS koji hoće da podigne spomenik tim fašistima“, napisali su na Fejsbuk objavi.

Aktiviste novosadskog odbora „Zajedno“ je, kako su rekli za portal Nova.rs, pokušala da legitimiše komunalna policija, ali su oni odbili da im daju lične karte, jer kako su objasnili „komunalna policija“ nema zakonsko pravo da ih legitimiše“.
Inicijativa „Podigni gard, odbrani grad“ nastala je kao odgovor na podizanje spomenika navodnim nevinim žrtvama 1944/45.

Da su aktivisti odvedeni u policiju za Nova.rs je potvrdila kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković.

„Aktivisti su privedeni pre pola sata i odvedeni u policijsku stanicu. Advokati su na putu ka njima, pa za sada nemamo više informacija,“ kazala je ona, ponovivši da je u pitanju farba koja će se isprati za par dana.

Podsetimo, grupa političkih organizacija i udruženja građana iz Novog Sada pokrenula je tokom avgusta peticiju kojom se traži ukidanje odluke o podizanju sramnog spomenika „nevinim žrtvama 1944/45“, na Limanu.

Foto: Printscreen Facebook/Digni gard, odbrani grad

Kako su organizatori tada naveli, peticiju pokreću „revoltirani činjenicom da se na spisku žrtava, koji čini deo spomeničke dokumentacije, pored imena stvarnih žrtava, nalaze brojna imena nalogodavaca, saučesnika i izvršilaca Novosadske racije i drugih stravičnih zločina počinjenih u okupiranoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine, kada su hiljade ljudi mučki ubijene“.

„Na ovaj način, gradske vlasti podižu spomenik fašistima i krvnicima, te relativizuju zločine počinjene u godinama okupacije, krše zakon, afirmišu ideologiju zla i rugaju se stvarnim žrtvama i njihovim porodicama“, naveli su pokretači peticije.

****

BONUS VIDEO: Poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju – uključenje iz Novog Sada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare