Nova akcija kosovskih specijalaca u opštini Štrpce... Ovog puta, kako navode kosovske vlasti, sumnja se na špijunažu. Srpski zvaničnici kažu da je reč o pritisku na Srbe sa Kosova. Za to vreme, neizvesno je da li će doći do sastanka Vučić - Kurti, pa se "dijalog" preselio u medije i na društvene mreže.

Nekoliko desetina kosovskih specijalaca, racija na više lokacija u opštini Štrpce, uklanjanje sigurnosnih kamera i zaplena fajlova uglavnom iz srpskih institucija koje Priština naziva „paralelnim“. Tužilaštvo iz Uroševca navodi da ima elementata krivičnog dela koje se povezuje sa špijunažom.

„Ova akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju u Brezovici, ali se odnosi na neke od uhapšenih u Brezovici, pošto je jedan od njih, odnosno bivši gradonačelnik Bratislav Nikolić, ujedno i koordinator nelegalnih struktura. Ove strukture upravljale su sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i javnih institucija Republike Kosovo, a te su informacije prosleđivane bezbednosnim strukturama u Srbiji“, navedeno je iz tužilaštva.

Srpski zvaničnici akciju smatraju novim pritiskom na Srbe koji na Kosovu žive.

„Ono što je više nego jasno jeste da je ovo još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce, na sve meštane. Jasna je poruka da je život, opstanak, samih Srba u opštini Štrpce i te kako težak“, kazao je Dalibor Jevtić, gradonačelnik opštine Štrpce.

Za to vreme, na ulicama Kosovske Mitrovice grafiti – „nema predaje“.

I ovoga puta u javnom prostoru nije izostalo pogrešno imenovanje kosovskih specijalaca. Iako jedinica kosovske policije pod nazivom ROSU ne postoji više od 10 godina, ovaj termin je u srpskom javnom prostoru neprekidno u upotrebi.

Umesto za pregovaračkim stolom, srpski i kosovski zvaničnici razgovore vode uglavnom putem medija i društvenih mreža.

Opširnije pročitajte na sajtu  N1.

BONUS VIDEO: Više od 30 pripadnika Rosu upalo rano jutros u Štrpce

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar