Foto: Nova.rs

"Predsednik koga ja od milošte zovem Kurjačić, govori kao da se ispod te zemlje nalazi element koga samo treba da iskopamo. Stvarnost je drugačija", rekao je na protestu protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma ispred Predseništva akademik Nenad Kostić.

Akademik je poruči da je mali udeo minerala Jadarit u tlu Jadra.

„Predsednik koga ja od milošte zovem Kurjačić, govori kao da se ispod te zemlje nalazi element koga samo treba da iskopamo. Stvarnost je drugačija. U tlu Jadra je mali udeo minerala jadarita. Kopanje bi tražilo 1000 tona koncentrovane sumporne kiseline. Iza rudnika bi ostale štetne jalovine koje bi zagađivalo generacijama. Nema zelenog rudarstva u stvarnosti, zelene su samo livade i pašnjaci“, istakao je Kostić, dodajući da je moratorijum najbolje rešenje.

Pročitajte još...

„Najbolji postupak je moratorijum. Neka meštani Jadra nastave lepo da žive i rade svoje poslove. Ako kompanije razviju bezopasne tehnologije mozda ćemo ih i izabrati“, podvukao je on.

Protest građana i aktivista počeo je u 19 sati ispred zgrade Predsedništva, a sve događaje sa današnjeg skupa možete pratiti uživo na našem portalu.

U sredu je direktor kampanje „Kreni-promeni“ rekao za Nova.rs da se pregovaralo sa pojedinim ekološkim organizacijama i da će se protestovati do krajnjeg cilja – zabrane istraživanja litijuma i bora.

„Skup će biti održan od 19 sati i tamo ćemo najaviti naredni korak, u smislu gde ćemo nastaviti sa protestnom šetnjom. U pregovorima smo sa još nekoliko ekoloških organizacija oko pridruživanja. Ono na čemu insistiramo jeste da se ispuni poslednji uslov koji je vezan za zabranu istraživanja i eksploataciju litijuma i bora. Potpuno je apsurdno da zabranimo Rio Tinto, a da to isto rade druge kompanije. Time povređujemo pravo na jednakost, šta nama garantuje da neće doći neka druga kompanija koja će isto to uraditi“, podvukao je Manojlović za Nova.rs.

Bonus video: Protest protiv Rio Tinta ispred Predsedništva 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar