Savo Manojlović Foto: Dragan Mujan /Nova.rs

Direktor kampanje "Kreni Promeni" Savo Manojlović poručio je danas na protestu ispred Predsedništva da će organizovati blokade za vreme izbora i da će možda opstruirati čitav proces.

„Smatramo apsolutnom laži ovo što se radi, ne možemo da kažemo teramo Rio Tinto. Nikakva javna rasprava uređena, za 24 sati može da se reši ovo. Ne znamo ko će biti premijer ili predsednik, ali znamo da neće biti Rio Tinta“,rekao je Manojlović na početku protesta“, dodajući da postoje dve opcije.

Pročitajte još...

„Možda ćemo i opstruirati izbore. Organizovaćemo blokade ako treba i za izbore“, podvukao je on.

Protest građana i aktivista počeo je u 19 sati ispred zgrade Predsedništva, a sve događaje sa današnjeg skupa možete pratiti uživo na našem portalu.

Manojlović je rekao da su se ljudi složno ustali protiv Rio Tinta.

„Rekli su nam pre godinu dana da na prste jedne ruke mogu da se nabroje uspešne kampanje protiv rudarskih kompanija. Ima naučnika koji su svojom čašću rekli Srbija nije na prodaju. U Nedeljicama su rekli ljudima da ne mogu da se suprotstave sili kakav je Rio Tinto. Nebojša, Zlatko i drugi rekli su ovo je naša zemlja ne možete je prodavati“, naveo je on.

Manojlović je istakao da Srbija nije na prodaju.

„Srbija nije na prodaju. Mi nismo pleme i ovo nije zemlja gde će strani ambasadori da se dogovaraju sa poglavicama. Mi hoćemo da ovo postane zemlja ponosnih ljudi, zemlja u kojoj se poštuje zakon i ustav. Tražimo da se pre izbora donese jedan član Zakona, 4a. Ono što važi za Jadar važiće za celu Srbiju. Ako ne donesu tu odredbu, vratiće Rio Tinto na mala vrata i tuzice Srbiju i uzeti nam novac. Optužuju nas da smo eksponenti stranih sila, a ovo je sada pitanje časti. Niko nije šetao i izlazio na autoput da umesto Rio Tinta dolaze druge kompanije“, rekao je Manojlović okupljenima.

U sredu je direktor kampanje „Kreni-promeni“ rekao za Nova.rs da se pregovaralo sa pojedinim ekološkim organizacijama i da će se protestovati do krajnjeg cilja – zabrane istraživanja litijuma i bora.

„Skup će biti održan od 19 sati i tamo ćemo najaviti naredni korak, u smislu gde ćemo nastaviti sa protestnom šetnjom. U pregovorima smo sa još nekoliko ekoloških organizacija oko pridruživanja. Ono na čemu insistiramo jeste da se ispuni poslednji uslov koji je vezan za zabranu istraživanja i eksploataciju litijuma i bora. Potpuno je apsurdno da zabranimo Rio Tinto, a da to isto rade druge kompanije. Time povređujemo pravo na jednakost, šta nama garantuje da neće doći neka druga kompanija koja će isto to uraditi“, podvukao je Manojlović za Nova.rs.

Bonus video: Protest protiv Rio Tinta ispred Predsedništva 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare