Goran Vesic
Goran Vesić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika godinama je u vrhu gradske listi. Godinama je njegovo ime i na vrhu piramide raznih afera koje se za tu vlast vezuju. To mu očigledno nije dovoljno, jer se, kako je Nova.rs već objavila, njegovo ime spominje kao jedno od mogućih kandidata SNS za gradonačelnika, pored novopečenog naprednjaka Aleksandra Šapića, ali i premijerke Ane Brnabić.

Vesić tvrdi da voli Beograd, o njemu je napisao i knjigu, međutim, njegovi sugrađani u to ne veruju.

U prilog tvrdnji da Vesić, Beograd i ljubav ne mogu da se nađu u istoj rečenici, idu mnoge afere koje su prethodnih godina “tresle” glavni grad, a nijedna od njih nije mogla da prođe bez spominjanja imena aktuelnog zamenika gradonačelnika.

Kompletni idioti i rušenje u Savamali

Tu se, pre svega, misli na Savamalu i noćno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici. Sve oči bile su uprte u tadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog, ali ne treba zaboraviti ni da je Vesić i tada bio na visokoj funkciji u gradskoj vlasti, te da se i on spominjao u kontekstu odgovornosti. Na to je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je za rušenje odgovoran vrh gradske vlasti. Međutim, do dana današnjeg nismo čuli ko je to tačno.

Foto:N1

Za vreme mandata Gorana Vesića dobili smo i pevajuću fontanu na Slaviji u vrednosti od 1,8 miliona evra, što je za čitavih 300.000 evra skuplje od zvanično najskuplje i najveće multimedijalne fontane u Evropi. Neobičnu Vesićevu ljubav prema fontanama ilustruje njegova najava da će ih Beograd dobiti 54. Međutim, one koje su se postavljale, često su se i kvarile.

Spomenik Stefanu Nemanji i prevrtanje kocki

Dobili smo i spomenik Stefanu Nemanji, za koji ne znamo koliko nas je koštao, jer je cena pod oznakom tajnosti do 2023.

“Cena spomenika nije nikakva tajna. Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne otkrije“, kazao je Vesić, ali ni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov kasnije nije znao kolika je cena njegovog dela.

N1 Televizija, međutim, imala je uvid u dokumenta sa carine u kojima je prikazano da je spomenik plaćen devet miliona evra.

Trg republike rekonstruisao se godinama, čuvene “Vesićeve kocke” su postavljane, pa preslagane, centar grada ličio je na ratnu zonu, a sve to prema nekim grubim procenama koštalo nas je oko 6,4 miliona evra.

Rekonstrukcije i rušenja

Na Vesićevu dušu stavlja se i rekonstrukcija Ulice cara Dušana koja je umesto planiranih 200 dana nekoliko puta umnožila. Rekonstrukcija četiri bulevara u Beogradu pretvorila se u zidanje Skadra, građani su upozoravali da im je ugrožena bezbednost, a gradska vlast je od njih tražila strpljenje.

Nikako ne smemo zaboraviti ni rušenje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, ni fotografije Vesića koji gleda u rupu u kojoj je lako neko mogao stradati i njegove izjave:

Goran Vesić. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Grad ni na koji način nije odgovoran za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici u beogradskom naselju Vračar. U toku je krivični postupak i tužilaštvo će podneti prijave protiv odgovornih zbog čijih je propusta došlo do urušavanja zgrade”.

Divlja gradnja i zagađen vazduh

Grad nije odgovoran ni za divlju gradnju koja prosto cveta unazad nekoliko godina. Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na jednoj od svojih konferencija, za to je optužila upravo Gorana Vesića i braću Nemanju i Novaka Stajića.

“Najpoznatiji u lancu jesu Vesićevi partneri i saradnici bratija Stajić – Nemanja i Novak. Nemanja je prvi čovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni stečajni upravnik”, rekla je tada Tepić.

Na posletku, ali možda najvažnije, stoji Vinča i otrovni vazduh koji smo zbog požara na ovoj deponiji udisali danima. Vesić je tim povodom rekao da smrdljivi vazduh zbog kojeg danima nismo puštali decu napolje “jeste gušio, ali nije trovao”.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare