Euronews - Telekom

Država krši zakon koji je sama donela, tako što preduzeće koje je u njenom vlasništvu ulaže novac u otvaranje nove televizije, ocenjuju sagovornici portala Nova.rs. Učešće Telekoma u otvaranju televizije "Euronews" flagrantno je kršenje Zakona o informisanju i medijima, koju je ova vlast donela 2014. godine i novo uplitanje države u rad medija, ocenjuju oni.

Vest koja je izazvala još jednu novu polemiku oko toga kako država troši novac, ali i kako utiče na medije, izazvala je informacija o tome da je Telekom uložio novac u otvaranje nove televizijske stanice „Euronews“ i to kako piše u APR-u kao stopostotni vlasnik. Ovim povodom reagovala je Skupština slobodne Srbije, koja je pozvala rukovodstvo ove kompanije da pod hitno položi račune javnosti zbog nesavesnog trošenja državnog novca. 

„Koji se u ogromnim količinama – protivno interesima građana – odliva na različite strane, pa i u medijsku sferu. Upozoravamo da je Telekom jedna od najvažnijih poluga kojom vlast i Srpska napredna stranka kontroliše medijsku scenu: novcem ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu plaćaju se podobni mediji koji redovno krše Kodeks novinara Srbije, a podsećamo i na to da je Telekomovim novcem Srpska napredna stranka kupila dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, krajem 2018. godine“, saopštili su iz Skupštine slobodne Srbije.

Georgiev: Cilj je uništiti United Media

Direktor NewsMax Adria Slobodan Georgiev kaže da je ovo u suprotnosti sa srpskim Zakonom o medijima, jer država ne može da bude vlasnik medija.

Foto:Nova S/Ivan Dinić

„Telekom je očigledno vlasnik te licence. Mi znamo i stalno se priča da je Telekom državna firma i da njom uprava država, koja je i najveći akcionar. E sad medijskim zakonom je zabranjeno da država bude vlasnik nekog medija. Vučićeva Vlada je usvojila taj zakon 2014. godine. Na koji će način to sad da se tretira videćemo. Ja sam to i na Tviteru napisao, ako već žele da budu vlasnik medija, što onda lepo ne promene zakon, kad imaju apsolutnu većinu u Skupštini. I onda sve rade po zakonu…A ne ovako, doneli zakon, pa ga sami krše“, kaže Georgiev za Nova.rs.

Loše je i to, smatra on, što svi ovakvu vest primaju „zdravo za gotovo“.

„Kao pa dobro, šta da radimo… Pa nije dobro da se krši zakon i da država krši zakon i to za ovakve višemilionske stvari. Daj bar nek prestanu sa licemerjem i nek promene zakon, pa da vidimo šta će strani partneri reći“.

Govoreći o pozadini cele priče, Georgijev kaže da je to jasno – prevlast u svakom segmentu medijskog prostora.

„Malo mi je pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, pa bih još pet. Da pokaže SBB-u da je jači i veći od njih. Cela ova priča predstavlja se kao biznis, a u stvari je način da se ugase te dve stanice oko United Media. Da se pregaze. Ne vidim šta bi drugo bilo u pozadini svega.

Gavrilović: Gde je REM? 

Sociolog Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kaže da mi samo formalno imamo povlačenje države iz medija, da je njen uticaj i dalje veliki i da se to može videti i na ovom primeru.

Zoran Gavrilović Foto: Medija centar Beograd

„Od 2000. godine je jasan stav da imamo državu koja se povlači iz medija. Dobili smo državu koja je parama i uticajem i dalje u medijima. To imamo i u slučaju Tanjuga, pa evo sad i Euronewsa, gde imamo očigledan uticaj države, odnosno partije na medije. I glavno pitanje tu je šta radi REM. REM je vrhovna vlast u oblasti elektronskih medija u Srbiji. I oni treba da kažu da li se zakon krši u ovom slučaju i da li ovo utiče na demokratiju u Srbiji. Jer Telekom jeste državno preduzeće, jer država ovde ima pravo upravljanja“, zaključuje Gavrilović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar