Telekom Srbija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije poziva rukovodstvo Telekoma da pod hitno položi račune javnosti zbog nesavesnog trošenja državnog novca, koji se u ogromnim količinama - protivno interesima građana - odliva na različite strane, pa i u medijsku sferu.

„Upozoravamo da je Telekom jedna od najvažnijih poluga kojom vlast i Srpska napredna stranka kontroliše medijsku scenu: novcem ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu plaćaju se podobni mediji koji redovno krše Kodeks novinara Srbije, a podsećamo i na to da je Telekomovim novcem Srpska napredna stranka kupila dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, krajem 2018. godine“, saopštili su iz Skupštine slobodne Srbije.

Foto: Promo

Iz ove organizacije poručuju da im je drago što će kompanija Euronews imati „brendiranu afilijaciju“ i u Srbiji, ali upozoravaju na činjenicu da je otvaranjem ove televizije prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, koji izričito kaže da izdavači medija ne mogu biti pravna lica, uključujući i preduzeća, koja su u celini ili delom u državnoj svojini.

„Telekom bi trebalo da javnosti saopšti i koji je tačno interes kompanije u osnivanju „Euronews Srbije“, ali i da saopšti da li postoje mehanizmi kojima će se štiti nezavisna uređivačka politika ovog medija od uticaja kompanije ili države ili partija na vlasti“, navode u SSS.

„Pošto u ovoj medijskoj kući rade i novinari i urednici koje cenimo, hoćemo da verujemo da će ovaj medij izveštavati u skladu sa profesionalnim standardima, koji podrazumevaju i kritički otklon od vlasti, pogotovo ovakve, visokokorumpirane vlasti koja ukida medijske slobode, urušava institucije, besramno krade na izborima i razara društveno tkivo“, zaključuje SSS u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar