Foto: Nova.rs, Mediabiro,Savo Prelević/Vijesti.me

Podaci o izdacima crnogorskog "Mtel"-a, ćerke firme srpskog "Telekoma", koji su se "prelili" u džepove brata predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i osnivača Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, a koje je iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, samo su nastavak dugogodišnje priče o poslovnim vezama srpskog i crnogorskog vrha.

Tepić je na konferenciji za novinare iznela podatke o, kako je navela, višemilionskim iznosima koje su cirkulisale na pomenutim relacijama.

“Vučić je plaćao porodicu Mila Đukanovića, Bebu Popovića, nagrađivao kuma Bate Gašića, koliko je miliona evra odlazilo i uspumpavalo se na bespotrebne stvari. Sve ove koruptivne, kriminalne poslove je za Vučića obavljao Vladimir Lučić, direktor Telekoma, koji je bio direktor ‘M tel’-a u Crnoj Gori, koji je ćerka filma ‘Telekoma’. I godinama je isti taj Lučić sistematski upropaštavao ‘M tel’, da bi pre godinu dana, u decembru 2020, prešao u ‘Telekom’.“

Foto: Printscreen Facebook/Marinika Tepić/Video

Objasnila je kako je izgledala ta procedura.

“Ispumpavanje novca za Aca Đukanovića: Od 2015. za zakup nepokretnosti, rentiranje prostora davao je mesečno po 6-7.000 evra, ali se situacija menja pred izbore, kad iznosi odjednom skaču na 200.000 evra mesečno, i to za prostor koji Aco Đukanović rentira baš državnoj firmi, za ogromne pare, a za prostor koji uopšte nije bio potreban, jer se u njega nikada nije uselio povećan broj radnika. Ukupna vrednost plaćanja i kombinacija između Lučića i Đukanovića izašla je na 2,5 miliona evra“, rekla je Tepić i dodala:

“Izdaci za Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića: najbližeg saradnika Vučića; mesečne apanaže u početku 3.300 evra 2017. a onda 6.000 evra mesečno u poslednjim mesecima 2021. godine. Ukupno je dato 407.000 evra“.

Saradnja na Beogradu na vodi

Godinama unazad se, zapravo, spekuliše o poslovnim vezama srpskog i crnogorskog predsednika.

Kao jedna od glavnih spona spominjao se Mohamed Al Dahlan. Čovek sa čuvene fotografije na kojoj se nalazi između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i crnogorskog Mila Đukanovića. Kako su pisali mediji, Dahlana prati vrlo kontroverzna biografija, od sumnji da je u umešan u ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i lidera Palestine Jasera Arafata, trgovinu oružjem pa sve do savetovanja kraljevske porodice UAE. Ipak, ovaj čovek ima pasoše i Srbije i Crne Gore, a spominje se kao jedan od glavnih ljudi zaduženih za izgradnju Beograda na vodi.

Foto: Inlightpress

Na ove veze ne tako davno podsećao je lider Dveri Boško Obradović u Tviter prepisci sa šeficom informativne službe SNS Vladankom Malović.

„Draga Vladanka, kako se Vučić upoznao sa Muhamedom Dahlanom, ako ne preko Mila Đukanovića? Zar Dahlan prvo nije dobio crnogorsko, a potom i srpsko državljanstvo? Zar on nije glavni investitor Beograda na vodi? Izuzev ako pare nisu Milove i Vučićeve a on je samo maska“, napisao je Obradović.

Da je upravo Beograd na vodi okosnica poslovnih odnosa Vučića i Đukanovića, govorio je i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić neposredno nakon što je postavljen na ovo mesto.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

“Ja znam, i sad tu moram da budem iskren, da su gospodin Vučić i gospodin Đukanović veći prijatelji nego ja, i ne znam koji, evo moj najbliži kum. Jel’ možemo vi i ja to da dokažemo ? U ovom trenutku ne možemo, ali doći će vrijeme kada će sve stvari biti potpuno transparentne”, rekao je Krivokapić tada u razgovoru sa novinarem.

I Vučić i Đukanović su ove navode demantovali. Vučić je izjavio da nikada nije imao poslovne aranžmane sa Milom Đukanovićem, a Đukanović da su navodi o njihovoj poslovnoj saradnji glupost.

Beba šaptač

Još jedna veza između dvojice državnika bio bi Vladimir Beba Popović, koji se spominje i u podacima koja je Tepić objavila.

Foto:Nemanja Jovanović

Osnivač Instituta za javnu politiku godinama unazad se spominje kao glavni medijski savetnik i Vučića i Đukanovića. O ovome se pisao i švajcarski radio.

“Vredi zapaziti da obojica šefova država posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimir Beba Popović ih obojicu godinama savetuje“, naveli su nazivajući Popovića “šaptačem“.

“On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem“, zaključili su.

Nedavno je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao da je došlo do razlaza Popovića i Vučića.

“Čuo sam da je gospodin Beba Popović napustio gospodina Vučića, ne radi više s njim. Možda bi to moglo da bude obrazloženje za jednu ovakvu smejuriju i amaterizam koji su oni u ovom slučaju pokazali“, rekao je Dragan Đilas, govoreći o aferi koja je nastala pisanjem medija o njegovim računima na Mauricijusu i navodnih 5,7 miliona evra na njima.

O uticaju Popovića na nastanak Srpske napredne stranke, a zatim i na njenu propagandu naveliko se pričalo, a on je mahom označen kao jedan od glavnih idejnih tvoraca politike vladajuće stranke.

Tako je njegov Institut za javnu politiku stručno obrazovao i članove Srpske napredne stranke, što se video u izveštaju Državne revizorske institucije. Kako se navodi u tom dokumentu, naprednjaci su usluge tog instituta za ukupno 324 kandidata platili 1.604.000 dinara ili oko 13.600 evra.

O bliskosti Popovića sa režimom svedočio je i video koji je svojevremeno objavio vlasnik Pink televizije Željko Mitrović, a na kojem se vidi kako se on i Popović dobacuju frizbijem, uz opis “Moj drug Beba i ja gledamo Kiju u Hit Tvitu”. Istog meseca prethodne godine, Popović se pojavio i na promociji knjige Gorana Vesića, gde mu je društvo pravila bivša žena predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U medijima su se pojavljivale i fotografije Popovića sa Đukanovićem.

 

****

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Aco i Beba, Milo i Vučić, DPS i SNS – ljubav teška milione evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar