Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Istoričar i pisac Milan St. Protić ove nedelje gostovao je u podcastu Snaga uma na Nova.rs gde je govorio o razvoju ekstremnih političkih ideja kod nas, naročito među mladima, ali i ostrašćenosti i „zaljubljenosti u Putina“ koja je sve prisutnija u narodu.

I dalje ne znamo ko je platio mural Ratku Mladiću

„Kad se dozvoli da se ekstremizmi pojavljuju, uvek se postavlja pitanje ko to plaća? Odakle ekstremnim grupama pare da rade sve što rade. To sve košta para, ne može tek tako. Neko je morao da da pare da se napravi mural Ratku Mladiću. Ko je dao te pare? Znamo li mi to? Zašto to nije utvrđeno? Zašto taj neko ne izađe i ne kaže da je platio da ti klinci brane taj mural. Uvek je pitanje ko stoji iza nečega“, objasnio je Milan St. Protić i skrenuo pažnju na paradoksalnu činjenicu da je neko poput Ratka Mladića, koji je ceo život nosio petokraku, danas idol mladima koji se deklarišu kao desničari i srpski nacionalisti.

„Naravno, vi ćete mlade ljude lako da privolite na jednu ili drugu stranu, posle sveg tog gubitništva kroz koje smo kao narod prošli tokom devesetih. Tad smo stvorili taj kompleks inferiornosti i ta deca rastu u atmosferi gubitništva, u kojoj su nas svi pretekli, gde su svi bolji od nas, gde svi imaju više sreće ili više blagodeti nego što imamo mi. Onda u tom negativizmu koji se ovde zapatio kuda će mladi ljudi nego u ekstreme?“, rekao je.

Vezujemo se za Ruse, jer su gubitnici kao i mi

Kako je objasnio, za ove pojave je najzaslužnije gubitništvo u narodu: „Mi se vezujemo za ono što nije izdržalo trku s vremenom. Vezujemo za Titovu Jugoslaviju. Mi se vezujemo uopšte za Jugoslaviju. Svi su se drugi od toga odvojili i krenuli nekim novim putem, a mi ostajemo taoci te prošlosti, koja nije bila dobra. Zbog toga smo i učestvovali i bili vinovnici raznih tragedija i ogrešenja u ratovima tokom devedesetih i opet se vratili poraženi. Nijedan od tih ciljeva koji je onomad bio proklamovan nije ostvaren. I kasnije smo se pojavljivali kao gubitnici. U svakoj trci smo gubitnici. Zato što smo gubitnici idemo u ekstremizme i razvijamo tu vrstu netrpeljivosti prema drugome. Uvek nam je kriv neko drugi. Ili su nam krivi Hrvati, ili su nam krivi Bošnjaci, ili su nam krivi Albanci, ili nam je kriv sudija, ili nam je kriv prokleti Zapad… A zašto nam je kriv prokleti Zapad? Zato što se tamo bolje živi nego ovde“, istakao je Milan St. Protić i objasnio da naša naklonost prema Rusiji koju sada doživljavamo nema nikakve veze sa viševekovnim prijateljstvom, niti nekim pravim principima.

„Zašto se vezujemo Ruse? Kakvo vekovno prijateljstvo, niko o tome u ovoj zemlji pojma nema. Da ih pitate za odnose Rusije i Srbije pre 1945. godine, ne bi imali pojma, ni posle ne bi imali pojma. Ali tu je opet vezivanje za gubitnike. Isto kao što Rusi danas sebe prepoznaju kao gubitnike, jer je propao Sovjetski savez, taj njihov veliki projekat, i ponovo se vraćaju na tu politiku, vraćaju himnu Sovjetskog saveza i vezuju se za taj gubitnički identitet, dok su svi drugi koji su pod time bili odatle pobegli, a oni ostali taoci, tako i mi. I to je nit koja nas povezuje – ta gubitnička nit koja se pretvara u rušilaštvo“, naglasio je Milan St. Protić.

Kriv nam je „prokleti Zapad“, jer se tamo živi bolje nego ovde

Milan St. Protić je pojavu očaranosti Vladimirom Putinom uporedio sa sličnom očaranošću koja je tokom devedesetih vladala prema Miloševiću.
„U ovom trenutku Putin izgleda kao neki moćan autoritet. Tako se vezivalo i za Miloševića. Onda se govorilo kako ćemo sutra ući u Zagreb, pa kako je Dubrovnik Nikšić na moru. Šta sam se ja naslušao u to doba budalaština… O Prištini već da ne govorim. Na kraju se ništa od toga nije ostvarilo. U ono vreme su se vezivali za Miloševića, JNA i Ratka Mladića kao pobednike, tako se mi sada i u Putinu prepoznajemo kao pobednici, kao da ćemo sada sa gubitničke strane da pređemo. Inače mi svi u dubini duše nosimo taj gubitnički osećaj. Mi nismo Japanci, na koje su ti isti Amerikanci bacili dve atomske bombe. Čovek bi s pravom pretpostavio da će Japanci posle toga o Amerikancima da misle sve najgore. Posle tog napada su koliko još godina bili pod okupacijom američkom i imali vojnu upravu, na čijem čelu je bio isti čovek koji je izdao naredbu da se bace atomske bombe. Ali desilo se upravo suprotno. Japanci, koji su verovatno najponosniji narod na Zemlji, su se okrenuli, iskoristili sve što su mogli i upotrebili sve što su od Amerikanaca mogli da dobiju da razviju svoju zemlju do jedne od vodećih ekonomskih sila na svetu. Kad ih pitate za mišljenje, od svih naroda na Zemlji, Japanci imaju najbolje mišljenje o Amerikancima“, rekao je Milan St. Protić u novoj epizodi podcasta Snaga uma.

BONUS VIDEO: Podcast „Snaga uma“ – Milan st. Protić