Foto: Nova.rs, TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr, DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Sve velike odluke koje su donete u poslednjih mesec dana pravo su otrežnjenje za one koji su makar na trenutak pomislili da će vlast u ovom mandatu raditi drugačije. Umesto Gorana Vesića za gradskog menadžera postavljen je bivši predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, za predsednika Skupštine Srbije po svemu sudeći biće postavljen Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, REM je opet dodelio nacionalne frekvencije Pinku, Prvoj, Hepiju i B92, a u Novom Sadu se usvajanjem GUP postavlja temelj za brata blizanca Beograda na vodi. Na posletku stigla je i vest da poslanik SNS Aleksandar Martinović prelazi u izvršnu vlast. Dakle, biće isto kao i do sad, a možda i gore…

Poslednji izbori u Srbiji održani su 3. aprila, a tek sutra konstituiše se parlament. Zatišje je potrajalo, a onda su počele da pristižu odluke vlasti, tako da svaka bude šokantnija od prethodne.

Čučkoviću malo Obrenovac

Za početak, nakon očekivanog izbora dugogodišnjeg predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića na mesto gradonačelnika Beograda, on je predstavio svoj tim i u njemu bivšeg predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Čučković je u junu 2015. prešao u SNS iz URS. Mnogi su mislili da je na taj način našao zaštitu, nakon razarajuće poplave u Obrenovcu, za koju su ga mnogi smatrali za jednog od najodgovornijih. Na pitanje novinara da li je u SNS prešao kako ne bi bio smenjen i kako se ne bi dovela u pitanje njegova odgovornost, Čučković je istakao da je reč o “budalaštinama“.

Neposredno pred odlazak sa mesta predsednika opštine Obrenovac doneo je odluku koju su mnogi smatrali vrlo upitnom – postavio je za svog zamenika bivšeg direktora EPS Milorada Grčića, uprkos nezapamćenoj havariji u ovom preduzeću, za koju mu je odgovornost spočitavala sama ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Usvajanje GUP U Novom Sadu

Zatim je u Novom Sadu krenula buna protiv novog generalnog urbanističkog plana, kojim se praktično omogućava izgradnja Novog Sada na vodi.

Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na dan kad je usvojen GUP, isped zgrade skupštine su građani Novog Sada tražili da se njihov glas čuje i da se zaustavi uništavanje prirode. Dobili su pesnice, batinanje privođenje i koleno na vratu. I to od privatnog obezbeđenja koje sami Novosađani plaćaju. Firma za obezbeđenje “Intersek tim” čiji su radnici batinali Novosađane tog dana, samo u prethodnih godinu i po dana zaradili su u poslovima sa Novim Sadom, javnim preduzećima i državnim institucijamaoko 190 miliona dinara.

Uprkos dešavanjima isped zgrade, u zgradi je GUP usvojen, dakle sve su prilike da ćemo dobiti i Novi Sad na vodi.

Evo, nismo ni sumnjali na politiku…

Onda je zasedao REM o dodeli nacionalnih frekvencija. Za četiri televizijske frekvencije konkurisalo je 14 televizijskih kuća: Pink, Hepi, Nova S, N1, Prva, B92, TV Tanjug, Kurir TV, Kopernikus, TV K1, TV2, Vesti, BK i Una. REM ih je dodelio opet televizijama Pink, Prva, Hepi i B92, a za petu frekvenciju, kako su rekli, konkurs će biti naknadno raspisan.

Olivera Zekić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uprkos brojnim kritikama, skarednom sadržaju i scenama nasilja iz rijaliti programa, bilo je dovoljno da Pink i Hepi kažu “evo nećemo više” pa da im REM sve zaboravi i oprosti.

Savet REM saopštio je da je odluke doneo na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa demokratskom procedurom, ceneći sve okolnosti navedene u konkursnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenja struke, javnosti i svakog člana Saveta REM.

“Zato Savet REM apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama o koje su donete“, naveli su u REM.

Orlić na mesto Dačića

U subotu je Srpska napredna stranka održala sednicu Predsedništva na kojoj je odlučeno da kandidat naprednjaka za novog predsednika Narodne skupštine bude Vladimir Orlić (39). Orlić je izabran na predlog predsednika SNS Aleksandra Vučića, a funkcioner naprednjaka Nikola Selaković ovim povodom je rekao:

„Odlučeno je da podmladimo rukovodsto, kako Narodne skupštine, tako i Vlade Srbije. Reč je o izuzetnom mladom čoveku, ostvarenom, kako na obrazovnom, tako i naučnom, profesionalnom, ali i političkom planu. Iza njega stoji više od 80 naučnih i stručnih radova. Jedna fantastična biografija, ne samo da je reč o jednom mladom čoveku koji još nije zagazio u četrdesete godine, već je reč o izuzetnom borcu za demokratiju, za legalnost, za glas naroda, koji je predstavljao u Skupštini ispred SNS u svim njenim sazivima od 2014. godine do danas“.

printscreen RTS

Orlić, međutim, važi za čoveka koji se u prethodnom sazivu parlamenta ponajviše služio rečnikom nedostojnim poslanika. Iznosio je brojne uvrede na račun opozicije, ali i javnih ličnosti koje su se usudile da kritikuju režim.

Martinović u izvršnoj vlasti

U ovome jmu je svesrdno pomagao stranački kolega Aleksandar Martinović, a SNS je doneo odluku sa baš Mmartinovića pomeri sa funkcije šefa poslaničkog kluba i uputi u izvršnu vlast. Za njegovo mesto boriće se četiri kandidata: Milenko Jovanov, Sandra Božić, Marina Raguš i Nevena Đurić.

Aleksandar Martinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Orlić i Martinović nisu samo kolege iz skupštine. Svojevremeno su baš njih dvojica došli na mesto devet profesorki sa Akademije vaspitačko-medicinske strukovnih studija Kruševac – odsek Ćuprija, među kojima je bilo i samohranih majki. One su dobile otkaz, da bi na njihovo mesto došli upravo Orlić i njegov kolega Martinović.

BONUS VIDEO: Vladimir Orlić u TV debatama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare