Foto: Nova.rs

Na jednoj adresi u beogradskoj opštini Voždovac pre izbora održanih 17. decembra prijavljeno je 40 birača. I to ne bi bilo toliko čudno da se na toj adresi ne nalazi kuća od samo 58 kvadrata. Druga kuća, od 130 kvadrata, ima 30 prijavljenih birača i nalazi se pored prostorija lokalnog odbora Srpske napredne stranke.

Ekipa Istinomera otkrila je ovo pošto je došla u posed podataka koji pokazuju koliko je na kojoj adresi bilo prijavljeno birača za decembarske izbore u Beogradu.

Brzom proverom samo jednog biračkog mesta za sada je pronađeno pet adresa s nesrazmernim brojem birača, što dodatno povećava sumnje u manipulacije prebivalištima i biračkim spiskom.

Domaći i međunarodni posmatrači izbora ukazali su u ocenama pre i nakon izbornog dana na mnogobrojne neregularnosti poput zloupotrebe javnih resursa, zastrašivanja, pritisaka na građane, kupovinu glasova, ali i manipulacija biračkim spiskom. Državni zvaničnici promptno su odgovarali na sve navode, pre svega optužbama da se radi o “lažima”, “maltretiranju”, “destabilizaciji Srbije” i “direktnom pokušaju rušenja ustavnog poretka Srbije”.

Bazu sa brojem birača na svakoj adresi u Beogradu pogledajte OVDE.

Osim optužbi, slušali smo i uveravanja predstavnika vlasti da su ovi izbori bili “najčistiji” i “najpošteniji” do sada, kao i da, usled digitalizacije, danas nikakve zloupotrebe biračkog spiska nisu moguće. Ipak, stanje na terenu bilo je drugačije, što je u analizi organizovanih migracija birača utvrdila i Posmatračka misija Crte, zaključujući da je ova praksa sprovođena radi uticaja na ishode lokalnih izbora u Beogradu.

Analizom podataka iz biračkog spiska, koji su javno dostupni na sajtu MDULS, ustanovljeno je da je do organizovanih migracija birača došlo tako što su ljudi iz drugih gradova i mesta u Srbiji prijavljivani na adrese u Beogradu kako bi mogli da glasaju na lokalnim izborima.

Šta se odigralo u „Areni“, a nije košarkaška utakmica: Opozicija kaže „krađa“, vlast odgovara – „glupost“

Istinomer je došao u posed baze podataka koja pokazuje broj birača upisanih u birački spisak po adresama u Beogradu. Broj birača po podacima koje su dobili ne odstupa u većoj meri od broja birača prema javno dostupnim podacima iz biračkog spiska za izbore održane 17. decembra.

Na biračkom mestu koje je Istinomer provaravao, a na koje se ukazuje u analizi Crte, otkriven je veliki broj birača prijavljenih na adresama stambenih objekata koji svojom veličinom ne mogu da prime toliko stanara.

Među biračkim mestima koje je Crta izdvojila u analizi, a za koje se vezuje visoka verovatnoća potencijalno velikih organizovanih migracija birača, izdvajaju se birališta na opštini Zvezdara i Voždovac. Za opštinu Voždovac je, osim informacija insajdera o novim prijavama prebivališta, tokom izbornog dana postojao i veliki broj prijava Crtinih posmatrača o nepravilnostima, uključujući i dovođenje birača u grupama.

Analizirajući jedno biračko mesto na Voždovcu, Istinomer je otkrio da postoji najmanje pet adresa na kojima je primetan izuzetno visok broj birača u odnosu na kvadraturu stambene jedinice. Manjkavost dostupnih podataka (broj birača po adresi, a ne po domaćinstvu) ograničila je istraživanje na proveru samo onih adresa na kojima se nalaze kuće, a ne zgrade. Tu je pre svega reč o očiglednim primerima, poput stambenih kuća na koje je prijavljeno više od 20 birača.

Pošto analizirana baza podataka sadrži sve ulice u Beogradu, u kratkom vremenu nije bilo moguće proveriti svaku od njih. Izdvojeno je jedno biračko mesto na Voždovcu, a tokom istraživanja su pretraživane adrese koje to biračko mesto uključuje.

Iz spiska koji se nalazi u dostupnoj bazi i detaljnom proverom podataka na mapi i u elektronskoj verziji katastra, formirano je pet slučajeva sa sumnjivim brojem birača.

Slučaj 1 odnosi se na kuću od 58 kvadrata, na kojoj je prijavljeno čak 40 birača.

U Slučaju 2 ekipa Istinomera pronašla je kuću od 52 kvadratna metra, na kojoj je za beogradske izbore prijavljeno 36 birača.

Slučaj 3 odnosi se na kuću od 130 kvadrata, gde je prebivalište prijavljeno za 30 građana s biračkim pravom. Pored te kuće nalaze se i prostorije lokalnog odbora Srpske napredne stranke.

Kod Slučaja 4 u pitanju je kuća od 36 kvadrata, na kojoj je prijavljeno 29 birača, dok su u Slučaju 5 na adresi kuće od 210 kvadrata prebivalište imala 24 birača s pravom glasa na lokalnim izborima u Beogradu.

Navedeni slučajevi nisu jedini koji izazivaju sumnju da je prijavljeni broj birača nesrazmeran veličini stambene jedinice. To su samo slučajevi koje je Istinomer uspeo da obradi za kratko vreme.

Kako bi građani i sami mogli da provere da li je na njihovoj adresi za beogradske izbore prijavljen veći broj birača od onog koji zaista živi tu, Istinomer je objavio tabelu podataka koje je i sam koristio za analizu.

Istraživanje Istinomera, čak i na primeru jednog biračkog mesta, potvrdilo je nalaze Posmatračke misije Crte da su izbore održane 17. decembra, između ostalog, obeležile i organizovane migracije birača.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare