Foto: Shutterstock/Arhiva

Srpska napredna stranka proslavila je danas svoj 12. rođendan. Nije jubilarni i ne zvuči naročito upečatljivo, ali za nešto više od decenije, SNS je već uspeo da transformiše srpsko društvo, ili makar srpsku političku scenu, sa 12 lekcija.

Oportunizam se isplati

Nastala u trenutku istorijskog previranja, kada su se koplja lomila oko evropske budućnosti Srbije, Srpska napredna stranka nastala je kao proizvod vrhunskog oportunizma Tomislava Nikolića i njegovih najbližih saradnika (ne i Aleksandra Vučića) koji su mudro uvideli potrebu za bekstvo od svog nasilnog političkog oca Šešelja i realnu mogućnosti da prigrabe vlast. To će se i desiti samo četiri godine od osnivanja stranke. Oportuno i isplativo.

Ideologija je nebitna

Zna li iko šta piše u planu i programu SNS? Koja je to pozicija na političkom kompasu? Džabe naprednjacima to što su deo porodice evropske desnice, kada je analitičarima i javnosti dosta teško da ih smeste u ideološke okvire. Ali, to je suštinski nebitno. Jer, nezapamćena podrška koju SNS ima nema uporište u ideologiji, nego u interesima.

Preletanje je esencijalno bitno

Ako hoćeš da vladaš osvežavaj svoje redove. Ako hoćeš da vladaš dugo i efikasno primaj u svoje redove političke protivnike i nagrađuj ih za promenu mišljenja. Onda puštaj na njih „autohtono“ članstvo da kidiše i smatra ih stranim telom. Ali, ti sam ih nemoj spustavati – često će ti se ispostaviti pogodnim.

Neguj jednoumlje u stranci

Zanemari naivne priče o demokratskom kapacitetu tvoje stranke – pravi garant moći je jednoumlje. Neguj ga, blokiraj kontra-mišljenja, nagrađuj lojalnost i laskanje rukovodstvu. Zapamti: pluralizam mišljenja ne vodi ničemu drugom do razvodnjavanju politike i rapisanju interesa. Stranka treba da je ustrojena kao vojna jedinica, ne skup slobodnih mislilaca.

Održavaj tenziju međ’ članstvom

Stalno organizuj izbore. U državi ako možeš, ako ne onda u stranci, stranačkim odborima, telima stranke. Najavljuj na konferencijama „istrage“ u sopstvenim redovima, drži na taj način članstvo u stalnoj strepnji, ne daj da se ulenje i ispuste glasove na nekim od odlučujućih izbora. Neka ti zato svaki izbori budu odlučujući.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mešaj karte često

Nemoj nikome dozvoliti da pomisli da je rođen za fotelju, da je zauvek osvojio rukovodeće mesto. Mešaj kartre i u stranci i u institucijama pod tvojom kontrolom. Neka to, uostalom, bude izvor malopre pomenute tenzije.

Ne dozvoli cepanje, nisi ti DS

Došlo je do promene snaga u stranci, rukovodstvo je izgubilo podršku? Nema problema, promeni rukovodstvo, ali nipošto ne dozvoli cepanje stranke. Pa nisi ti valjda član Demokratske stranke? Stare kadrove skloni iz javnosti, ali im daj neke ne pretarano odgovorne, premda isplative poslove. Reci im da ne govore mnogo.

Od političkih protivnika napravi neprijatelje

Nije dovoljno da pobediš na izborima: neophodno je da od svojih političkih protivnika napraviš neprijatelje i tvog članstva, i tvoje stranke, i tvoje države na kraju. Ako nasilje eskalira, izdigni se iznad međusobnih podela, naglasi da odgovornost leži na obe strane i pozovi na mir. Ako ti odgovore da si ti podstrekao nasilje, odgovori im kontraoptužbama.

Ulazi u koalicije da podeliš odgovornost

Kad osvojiš vlast, uprkos potrebama, zovi manje stranke u koaliciju. Sutra, kada bude red da se kritikuju odluke koje si donosio, možeš da podeliš odgovornost, iako je tvoja objektivno najveća.

Foto: shutterstock By Romolo Tavani; promo logo

Ne dozvoli da oslabiš finansijski

Brini o svojim finansijerima. Ne dozvoli da ih izgubiš tako što ćeš zanemariti njihove poslovne i privatne interese. Ne moraju biti članovi partije, ali prijatelji moraju imati posebno mesto u srcu stranke. Takođe, ne dozvoli da članovi stranke ne doprinose finansijama stranke. Stranka je jaka onoliko koliko joj je dubok džep.

Ne priznaj grešku

Praviće tvoji članovi i funkcioneri greške, ljudski je. Ipak, ti nemoj da ih priznaš, jer ćeš time pokazati slabost. Kazni ih i prekori iz kulisa nekog stranačkog skupa ili sednice, ali nemoj da se to vidi napolju. Ako se, ipak, vidi, neka to bude upakovano u celofan koji sam izabereš.

Srasti sa državom

Podstiči burazersku ekonomiju i nepotizam u državnim institucijama dok ne srasteš sa državom. Onda svaki politički napad na sebe nazovi napadom na državom. Tako ništa nećeš slagati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare