Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIc

Vojna akademija, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola od 15. februara zvanično otvaraju konkurse za upis nove generacije kadeta i učenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojna akademija primiće 210 kadeta na studijske programe: Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Logistika odbrane.

PROČITAJTE JOŠ

Medicinski fakultet VMA upisaće u najmladju klasu integrisanih akademskih studija medicine 40 kadeta, dodaje se u saopštenju.

Kandidati koji ispune opšte i posebne uslove konkursa biće upućeni na selekciju, a prvi deo selekcije podrazumeva proveru znanja iz matematike za kandidate za Vojnu akademiju, odnosno biologije i hemije za buduće kadete medicine.

Proveru fizičkih sposobnosti moraju proći svi kandidati, imaće je samo oni koji ostvare barem minimalni broj bodova na proveri znanja iz matematike, odnosno biologije i hemije.

Vojna gimnazija ove godine upisaće 80 učenika u prvi, dok će po pet učenika iz gradjanstva dobiti priliku da se pridruže vojnim gimnazijalcima druge i treće godine.

Nova klasa učenika Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ imaće 60 učenika na smerovima: Telekomunikacije i informatika, Jedinice za elektronska dejstva, Vazduhoplovno-tehnički smer, Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva i Vazdušno osmatranje i javljanje.

Selekcija za Vojnu gimnaziju, pored provere fizičkih sposobnosti i zdravstvenih pregleda, podrazumeva i test iz matematike i srpskog jezika, dok će njihove kolege za Srednju stručnu vojnu školu, umesto srpskog, polagati fiziku.

Konkurs za upis otvoren je do 31. marta, a detalji su dostupni na linku. 

Komentari

Svi komentari (0)