Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Patrijarh zna za aferu vladike Stefana, ali mislim da mu se mnoge informacije ne dostavljaju na valjan način, kazao je u emisiji "Dan uživo" novinar Nova.rs Vojislav Milovančević koji je istraživao slučaj otmice studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova.

Žarkov je u emisiji „Dan uživo“ ponovio da smatra da je vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan njegovu otmicu, koja se desila 8. februara, kad su ga tri muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, odvela u Batajnicu, gde su ga maltretirali i pretukli.

Kako je već rekao za naš portal, otmica se dogodila nakon rasprave između njega i vladike Stefana oko devojke, sa kojom su obojica bila u intimnoj vezi.

Žarkov je naveo da je sve počelo kad je otkrio da je njegova partnerka bila u dugogodišnjoj vezi sa vladikom, u kojoj je isti iskorišćavao.

On je govorio i o svojim pokušajima tokom zime 2019. godine da Patrijaršiju obavesti o celom slučaju, ali mu je tamo rečeno da ne može da tuži starijeg do sebe.

„Drugi put sam išao 1. juna 2020. godine, kada me je primio sekretar patrijarha Praščević i rekao – Ovo je toliko sablasno da ja moram istog trenutka da kontaktiram patrijarha“, objašnjava student i nastavlja:

„Navodno se popeo kod njega u prostorije i rekao da je patrijarh sablažnjen i da želi da čuje čitavu priču“, kazao je.

Nakon što je otišao kući, iste večeri, oko 20 sati, bilo mu je traženo da se vrati u Patrijaršiju, da, na navodni zahtev patrijarha, sa Prašćevićem kuca izveštaj.

Kad je, kako kaže, saznao da ništa nije stiglo do patrijarha, rešio je da putem medija „probije zid“ kako bi informacije stigle do njega.

Povezane vesti:

Milovančević tvrdi da nije siguran da do patrijarha Irineja stižu sve informacije.

„Marko je sad pomenuo da postoji određen prsten ljudi koji sprečava da do njega dođu informacije. Ja sam sklon tom mišljenju“, kaže novinar Nova.rs i objašnjava:

„Da, patrihajrh zna za ovaj slučaj, lično mi je potvrdio da je čuo za aferu vladike Stefana. Tada mi je rekao da on ne veruje da je vladika spreman da uradi tako nešto, niti da mu to liči na njega. Međutim, nisam baš siguran da patrijarh ima predstavu da postoji predistražna dokumentacija, niti da zna da se vodi proces u ovom slučaju.“

„Ne krivim tu patrijarha, mislim da mu se ne dostavljaju informacije na valjan način i da on to ne zna“

Tvrdi da postoje osnovane sumjne da se tu nešto događa i da, sama činjenica da SPC nije do sada reagovala, ide u prilog tome da informacije nisu kod patrijarha, već da se negde blokiraju.

Milovančević se osvrnuo i na jedninu reakciju, koja je tim povodom došla iz Eparhije bačke, odnosno episkopa Irineja Bulovića, čijoj eparhiji pripada Marko Žarkov.

„Bulović se nije toliko osvrnuo na sam slučaj, koliko je iskoristio to saopštenje da napadne Markovog advodaka Božu Prelevića i kaže kako mu se Marko nije zvanično obratio molbom za pomoć, pa dalje u saopštenju navodi da zna sve o ovom slučaju“, kaže Milovančević.

Zatim je pitao ako on već sve zna, zašto ne ponudi Marku pomoć.

Marko tvrdi da nije lično razgovarao sa Bulovićem, ali da je razogovarao sa njegovim sekretarom, kome je ostavio svoj kontakt nakon čega mu je rečeno da će ga saslušati, što se nije desilo.

„On me lično nije kontaktirao, kao ni patrijarh do kog pokušavamo da dođemo, ali ako kažemo pomoć crkve i svog vernog naroda koji čini crkvu, imam u velikim količinama“, tvrdi  Žarkov.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare