Miodrag Majić Foto: N1

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je u emisiji "Iza vesti", govoreći o slučaju Jovanjica, da "svakako slučaj bez presedana, kakav ne pamti". Ističe i da je "bez presedana unižavanje pravosuđa i pokazivanje građanima da to nama nije potrebno". "Ja ne pamtim takav slučaj, najblaže rečeno veoma neobično, a verujem da ćemo jednog dana ipak kad budemo znali više o tome, proučavati i ovaj slučaj kao paradigmu nečega što smo proživeli", kaže on.

Sudija Apelacionog suda MiodragMajić izjavio je u emisiji „Iza vesti“, govoreći o slučaju Jovanjica, da „svakako slučaj bez presedana, kakav ne pamti“. Ističe i da je „bez presedana unižavanje pravosuđa i pokazivanje građanima da to nama nije potrebno“. „Ja ne pamtim takav slučaj, najblaže rečeno veoma neobično, a verujem da ćemo jednog dana ipak kad budemo znali više o tome, proučavati i ovaj slučaj kao paradigmu nečega što smo proživeli“, kaže on.

Kako je rekao Majić, govoreći o intervjuu Vladimira Đukanovića sa Predragom Koluvijom, „bez presedana je unižavanje pravosuđa, pokazivanje građanima da to nama nije potrebno, da ga imamo jer je to potrebno Evropi, a da mi naše pravosudne stvari rešavamo na TV i u medijima“.

„Imali smo mi i pre toga, da budemo pošteni, situacije gde je pravosuđe brutalno gaženo, setimo se slučaja Taton, ali nikad nismo imali jedan tako dug, kontinuirani period nipodaštavanja i ponižavanja pravosuđa“, kaže Majić.

Specifično je, kaže, što Vladimir Đukanović zauzima trenutno najvažnije funkcije u pravosuđu.

„On najfundamentalnije odlučuje o mom statusu, karijeri… Imamo ljude koji zavise od tog čoveka koji u medijima ovaj slučaj predstavlja“, kaže on.

Kako je rekao, ne zna za drugi primer u kome se „ceo državni vrh upregao na jedan čudan način usred postupka za jedan tako veliki slučaj da relativizuje tu stvar i da nas uveri kako se tu ne radi ni o čemu ozbiljnom“.

„Jedan potpuno neuobičajen, a svakako apsolutno neprihvatljiv pristup“, kaže on.

Kao primer naveo je to da je predsednik Vučić „ni mesec dana pre puštanja iz pritvora u kućni pritvor Predraga Koluvije dao izjavu u kojoj kaže da ‘ne zna zašto više tog čoveka drže, kao da je ubio 700 ljudi’“.

„U sledećoj kontroli dolazi do puštanja, odnosno zamene ove mere. To je ono zašto govorimo da je opasno takve stvari raditi, ko će sad da poveruje, da ako predsednik kaže puštajte tog čoveka i oni ga puste, da veruje da je sve urađeno po zakonu“, kaže Majić.

Istakao je da ne želi nikada da govori o konkretnom slučaju u kome ne postupa.

„Načelno ću objasniti da je pritvor mera koja služi za nesmetano obavljanje postupka. Ovaj intervju je nešto potpuno neprihvatljivo i moralo bi da bude reakcije. Veću odgovornost mora da snosi intervjuer, jer on pored toga što je u tom trenutku navodno novinar, nosi sve ove funkcije. To se pušta u etar bez bilo kakve provere, daje se signal da se to inače treba raditi“, kaže on.

Kaže da je ovde daleko veća odgovornost Đukanovića.

Miodrag Majić Foto: N1

„A odmah iza toga, ili potpuno paralelno sa tim, prema mom dubokom uverenju, mojih kolega koje ćute, nemaju nikakvu reakciju potpuno“, kaže on.

Istakao je da „na njega to ne može da utiče“.

„Ali nisam potpuno siguran da ni na koga ne može da utiče, pogotovo na mlađe kolege, one koji još razmišljaju o svojoj karijeri, ja sam na svoju karijeru prestao da mislim onog trenutka kada sam progovorio“, kaže.

„Da se ovo ne dešava u našem društvu, bila bi sjajna triler serija“

Dodaje da se „institucije razaraju na naše oči“.

„Mi se pokušavamo praviti da se ništa ne dešava, da ćemo nekim kozmetičkim izmenama zakona i ustava nešto promeniti. Mi u ovim okolnostima, šta god trenutno da napišemo u ustavu, to ne bi značilo ništa, on se potpuno ne poštuje“, kaže on.

Ponovio je da je ovo „svakako slučaj bez presedana“.

„Ja ne pamtim takav slučaj, najblaže rečeno veoma neobično, a verujem da ćemo jednog dana ipak kad budemo znali više o tome, proučavati i ovaj slučaj kao paradigmu nečega što smo proživeli“, misli on.

Na pitanje da li je reč o sukobu unutar stranke, kaže da „ne zna šta se dešava u stranci“.

„Međutim, dosta toga pokazuje, vi vidite svakodnevno šta se dešava, ovo da se ne dešava u našoj državi, našem društvu, ovo bi bila sjajna triler serija, koju bi verovatno moj urednik na kraju vratio i rekao ‘ovde si preterao’“, kaže.

Prema njegovim rečima, „mi na ovaj način nikuda stići nećemo“.

„Vi i dalje imate pravosuđe koje nominalno vodi sudske postupke, a zapravo vidimo svakodnevno da se ta stvar prelama na sasvim drugim mestima. Nigde ne piše da mi moramo da imamo sudove, to je civilizacijska tekovina, možda mi nismo za to zreli, možda treba da se vratimo onome što nam je bliže biću, da damo ljudima koji drže izvršnu vlast da presuđuju“, kaže on.

Na pitanje šta bi se desilo sa slučajem Jovanjica kada bi se legalizovala marihuana u medicinske svrhe, kaže da je to suviše generalno, ali da „kada bi neko sutra odlučio da kod nas više nije proizvodnja marihuane nezakonita, to bi svakako imalo reperkusije i na taj slučaj“.

„Bez obzira što je bilo nelegalno u vreme krivičnog dela, u vreme suđenja više nije, krivični zakonik se primenjuje najbolje po okrivljenog. Može se naknadno legalizovati nešto što je bilo nelegalno“, kaže sudija Majić.

Emisiju „Iza vesti“ gledajte od ponedeljka do četvrtka u 19:30 na televiziji N1.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – UVOD – 04.10.2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare