Dragoljub Đuričić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dragoljub Đuričić, čuveni muzičar koji je preminuo danas u bolnici od posledica koronavirusa, jedan je od najpoznatijih Crnogoraca koji je živeo i radio u Beogradu. Svojevremeno je zbog svog političkog aktivizma devedesetih i dvehiljaditih godina bio simbol slobode i protesta.

Bubnjar Dragoljub Đuričić, bio je jedna od ikona protesta 2000. godine, kada je sa vlasti oboren dotadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević posle pokradenih izbora. Ispričao je svojevremeno za „N1“ da je 6. oktobra došao „među ljude (prim.aut. opozicija) koji su kasnije preuzeli vlast i rekao im: „Ove palice možete da uramite ili sa njima da propirite vatru u furuni kad vam bude hladno. Toliko od mene“.

PROČITAJTE JOŠ

Istakao je tada da se 6. oktobar nije dogodio.

„Doći će onda kad ovaj narod shvati da su predsednik države, vlade, i parlamenta u funkciji ovog naroda, i da ih mi biramo da bi oni nas vodili“, rekao je on tada za „N1“.

Njegov politički aktivizam dobio je na značaju sredinom devedesetih godina prošlog veka.

Za vreme građanskih demonstracija 1996/1997. predvodio je grupu od 30 bubnjara.  Za doček 1997. godine svirao na centralnom gradskom trgu pred oko million ljudi koji su iz protesta prema tadašnjoj vlasti izašli na beogradske ulice.

U organizaciji pokreta „Otpor“, svirao je na koncertu priređenom u čast dočeka 2000. Pravoslavne Nove godine pred oko 200.000 ljudi, gde je zapravo „početak kraja“ tadašnjeg režima. Svirao na bezbroj protestnih skupova širom Srbije do pada tadašnjeg režima 2000. godine.

U jednom od intervjua koji je dao pre par godina, istakao je da je vreme oko 5. oktobra 2000.  bilo srećno vreme, koje je obećavalo, sa pametnim ljudima, kada je Beograd „stvarno bio svet“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.