Foto:Privatna arhiva/Shutterstock

To nisu kriminalci od karijere, oni nemaju policijske dosijee, makar ne za ozbiljnije zločine, u "crnoj hronici" pojave se samo jednom, ali su njihovi zločini takvi da ostaju zapamćeni decenijama.

Filipa Gavranovića koji je nedavno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva prijatelja Nikole Ostojića, poznanici su opisivali kao finog i izuzetno ljubaznog čoveka. Vlasnik staklorezačke radnje, uvek na usluzi, da sačeka mušteriju za plaćanje, da popriča i zapita za zdravlje starije komšije. Nasmejan, uvek lepo raspoložen, komšija kakav se samo poželeti može.

Pročitajte još:

A onda je u njegovom lokalu u Resavskoj ulici pronađeno masakrirano telo njegovog najboljeg prijatelja Nikole Ostojića, pekara koji je imao lokal u istoj ulici. Policajci su pronašli i staklo koje je još bilo zabodeno u leš nesrećnog Ostojića. Telo je bilo pokriveno nekim otpacima i tepihom, ležalo je tamo tri dana. Za to vreme je Gavranović, zabrinut, tražio svog prijatelja, sa kojim je skoro svakog dana sedeo i pio kafu u lokalu.

Razlog ubistva – novac koji je ubica dugovao trećem čoveku. Zatražio je od prijatelja Ostojića novac na zajam, ovaj nije mogao ili nije hteo da mu izađe u susret i to je bio okidač koji je podstakao Gavranovića na surov zločin. Ali, on nije jedini.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Facebook/Privatna arhiva

U januaru 2015. u stanu u Mirijevu još jedno prijateljstvo okončano je pravom eksplozijom brutalnog nasilja. Obren Zirojević se posvađao sa svojim gostom, Dragom Mašulovićem. Došlo je do tuče, Zirojević je zgrabio čekić i počeo da udara Mašulovića. Nije prestajao ni kada je žrtva pala. Kasnije je autopsijom utvrđeno da je žrtva udarena 14 puta, nekoliko puta dok je ležao, po temenu. I ovog puta je navodno u pitanju bio spor zbog novca, koji je prekinuo prijateljstvo.

Ali, brutalno ubistvo je bilo samo uvod u još grozomorniji nastavak. Zirojević nije znao šta će raditi sa telom, pa se latio testere. Odsekao je noge u kukovima i ruke u ramenima. Potom je noge prepolovio u kolenima.  Delove tela je spakova u PVC džakove. Butine je odneo na sprat stana, u nedovršeno kupatilo.

Ostatak, trup sa glavom, potkolenice i ruke je spakovao u drugi PVC džak i stavio ih u automobil kojim je Mašulović došao kod njega. Tim automobilom se odvezao do garaže zgrade u kojoj je pokojnik živeo i ostavio ga u suterenskom delu zgrade u kojoj je živeo pokojnik.

Jakovo, Surčin, pucnjava, ranjavanje, ubistvo, hitna pomoć, policija, uviđaj,
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Raskomadane ostatke pronašli su stanari koji su obavestili policiju. Kao dobar čovek i porodični prijatelj, Zirojević je sve vreme bio sa porodicom ubijenog Mašulovića i pomagao im, čak i služio goste koji su došli da izjave saučešće.

Kada je Zirojević uhapšen ispostavilo se da nema nikakav dosije i da ranije nije imao posla sa policijom. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Još jedan „zabrinuti prijatelj“ našao se pri ruci porodici i tragao za nestalim drugom, davne 2009. godine iako mu jelično presudio, a naravno da je i ovde uzrok bio novac, dug od 6.500 evra. 

Predrag Mirković je svakog dana zvao porodicu Zorana Rakićevića, što je bilo i normalno jer su u pitanju bili dugogodišnji prijatelji i kolege. Aktivno je učestvovao u potrazi, nudio pomoć, raspitivao se da li ima nekih novosti, a posećivao je zajedničke prijatelje i pitao ih da li su i kada videli Zorana, sa kojim je bio drug još iz vojske. 

Ilustracija Foto:Shutterstock

A Zorana, autoprevoznika iz Sente, je poslednji video upravo on, Predrag, Poslednja informacija o nestalom Zoranu je bila da je krenuo za Sentu, a istina je bila mnogo surovija. Zoran i Predrag su tog februarskog dana bili zajedno u kafani, a potom su se otišli u kuću Mirkovića.

Pre toga je Zoran pozajmio Predragu 6.500 evra, jer je i njegov „drug“ hteo da kupi kamion i da počne da se bavi autoprevozničkim poslom. Ali, tada je došlo vreme da dug bude vraćen. U kući Predraga Mirkovića došlo je do svađe, da bi u jednom trenutku ubica uzeo bejzbol palicu i smrkao glavu nesrećnom Zoranu. Telo je sakrio u gepek svog automobila „fijat“. Plan je pokvario njegov otac, koji je odbio da odveze kola i izbaci Zoranovo telo na neko pusto mesto.

Leš je bio u gepeku šest dana, Predrag je tragao za Zoranom a nije uočio priliku da se otarasi njegovog tela. Na kraju je za ceo događaj saznala i policija pa je „prijatelj“ uhapšen.

BONUS VIDEO: Novac kao veza ubistva u Resavskoj i likvidacije u Novom Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar