Foto: Privatna arhiva

Punih šest godina prošlo je od ubistva Tijane Jurić (15), koja je u noći između 25. i 26. jula 2014. nestala u Bajmoku. Nestanak tinejdžerke podigao je celu Srbiju na noge, a potraga je okončana tragično 7. avgusta, kada je Tijana pronađena mrtva. U danima koji su usledili, njen neutešni otac Igor osnovao je fondaciju zahvaljujući čijem su se aktivizmu promenile mnoge odredbe zakona najpre u vezi sa potragom nestale dece. Prošle godine, zahvaljujući Juriću, Narodna skupština usvojila je izmene Krivičnog zakonika, kojima se predviđa doživotna robija za ubice i silovatelje dece.

Zbog svirepog ubistva tinejdžerke, na tada maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, osuđen je mesar iz Surčina Dragan Đurić. Otmica i ubistvo male Tijane, koja je postala simbol borbe za bolje sutra dece i najstrožih kazni za pedofile i ubice, ostaće upamćeni kao jedan od najmonstruoznijih zločina u proteklih nekoliko godina u Srbiji.

Dragan Đurić Foto:Privatna arhiva

Povodom godišnjice zločina, portal Nova.rs kontaktirao je Igora Jurića, osnivača Fondacije „Tijana Jurić“, koji se izvinio, rekavši da trenutno nije u stanju da razgovora.

„Ne zamerite, danas i sutra nisam u stanju da dajem bilo kakve izjave. Oprostite i hvala na razumevanju“, rekao je kratko Jurić.

Podsetimo, na današnji dan pre šest godina nestala je mala Tijana. Ona je poslednji put viđena u noći između 25. i 26. jula, a tog dana je bila na turniru u fudbalu u bajmočkom zaseoku Rata. Nakon završetka turnira uputila se u kuću babe i dede sa drugom i drugaricom, ali je u jednom trenutku odlučila da ih napusti, kako bi drugu vratila pozajmljenu duksericu.

Foto: Privatna arhiva

Pretpostavlja se da ju je osuđeni Đurić oteo nešto posle ponoći, obzirom da, kako su mediji tada navodili, Tijana je drugove srela u 00.25 i rekla im da je krenula da prijatelju vrati duksericu. Drugu nije stigla da vrati duksericu, a potraga za njom počela je nešto posle jedan sat nakon ponoći.

U potragu se ubrzo uključila policija, žandarmerija, dovedeni su psi tragači, a policijski helikopter je konstantno nadletao atar sela Bajmok. Ipak, od Tijane nije bilo ni traga, ni glasa.

Pročitajte još:

Ovaj slučaj od početka bio je budno ispraćen u javnosti, a potraga za Tijanom trajala je punih 12 dana. Devojčicina patika, bela starka, pronađena je ubrzo nakon njenog nestanka, a potragu za Tijanom obeležile su brojne informacije, koje su svakim danom porodici budile novu nadu da je devojčica ipak živa. Ni ovaj slučaj, koga su tadašnji visoki funkcioneri MUP označavali kao „prioritet nad prioritetima“, nije prošao bez skandala.

Tako je jedan maloletnik iz Zrenjanina osnovao Fejsbuk grupu „Tijana Jurić, kako doći do nje?“, a potom na pomenutoj stranici napisao da se za devojčicu traži otkup od milion dinara i da, ukoliko novac ne legne na račun, otmičari će je mučiti. Maloletnik je ubrzo razootkriven, nakon čega se izvinio porodici devojčice.

Većih pomaka u istrazi narednih dana nije bilo, sve dok 7. avgusta tadašnji direktor policije Milorad Veljović nije objavio da je otmičar Tijane Jurić uhapšen, kao i da je devojčica ubijena. Otmičar, Dragan Đurić, zbog ovog monstruoznog dela osuđen je na kaznu od 40 godina robije.

Igor Jurić Foto:Nemanja Jovanović

Otac ubijene devojčice nakon tragedije osnovao je i Fondaciju „Tijana Jurić“, čiji je cilj poboljšanje bezbednosti dece. Jedan od projekata ove Fondacije je i Tijanin zakon, kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem. Inače, ovaj zakon usvojili su poslanici Narodne skupštine maja prošle godine.

Rasprava Popović Ivković i Jurića

Slučaj ubistva Tijane Jurić našao se u žiži javnosti i krajem maja ove godine, prilikom gostovanja Igora Jurića i državne sekretarke MUP Biljane Popović Ivković u jutarnjem programu Prve televizije. Tema gostovanja bila je pedofilija u Srbiji i spisak poznatih pedofila, o kojem je Jurić u više navrata govorio i isticao da „poseduje dokaze protiv izvesnog političara pedofila“.

Biljana Popović Ivković Foto:TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

U raspravi Jurića i Popović Ivković, koji su pričali o nestaloj deci, državna sekretarka MUP-a obratila se ocu ubijene devojčice Tijane (14) na skandalozan način, koji je naišao na oštre kritike javnosti. Na njenu konstataciju da je ubica njegove ćerke uhvaćen, Jurić je rekao: “Zašto niste našli živo dete”, na šta ga je sekretarka upitala: „A, gde ste vi bili tada?“.

Slučaj političara pedofila

Jurić se pre nekoliko meseci našao u žiži javnosti nakon što je otkrio da ima dokaze da je jedan političar pedofil, a zbog čega je čak i saslušan u tužilaštvu. Tim povodom, danas ga je prozvao i vlasnik dnevnog lista „Informer“ Dragan Vućićević, koji ga je na društvenoj mreži Tviter ponovo pozvao da otkrije ko je pomenuti političar-pedofil, optuživši ga da krije njegov identitet.

„Možeš li bar jedan dan da me ostaviš na miru nečoveče ?! Detetu mi je godišnjica. Onda nastavi svoj zadatak. Da naslovnim stranama i lažima pucaš u ljude po nalogu. Ali, karma je čudo, zapamti“, odgovorio je Jurić.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare