Foto: Facebook

"Ako te ne ubijem ovde, ubiću te u Lebanu (Lidijin rodni grad prim. aut.). Kunem ti se" - ovo je jedna od poruka Zlatana Vasiljevića koju je uputio svojoj bivšoj parnterki Lidiji Miljković 2018. godine, a potom je, četiri godine kasnije ubio u Vićenci. Jezivu prepisku sa aplikacije "Vacap" Lidijina porodica je objavila u italijanskim medijima.

„Zapamti da se ja nikoga ne plašim. Zapamti: tvoj život je moj. Živećeš koliko ti ja dozvolim“, neke su od uznemirujućih poruka koje su Lidiji stizale 2018. godine dok je bila u Hitnoj pomoći zbog batina koje je prethodno dobila od Zlatana. U takvoj torturi Lidija je živela godinama – prijavljivala je Zlatana više puta, zbog čega mu je bila izricana i mera zabrane prilaska, ali po svemu sudeći ona je ostala mrtvo slovo na papiru.

Foto: Facebook

Podsećanja radi, Zlatan je prošle nedelje u Vićenci, gde su oboje živeli, ispalio šest hitaca na Lidiju. Postoje dve verzije događaja – prema jednoj je nakon toga otišao i ubio svoju sadašnju partnerku Gabrijelu u kolima, a zatim sebe. Druga verzija je da je prvo upucao Gabrijelu, a onda sa njenim telo otišao i nastavio svoj krvavi pir.

Mediji u Italiji naširoko danima izveštavaju o užasnom tretmanu koji je Lidija imala kod Vasiljevića, zbog čega je reagovala i tamošnja ministarka pravde saopštivši da je naložila policiji da obavi neophodne provere kako bi se utvrdilo da li je u radu nadležnih organa bilo propusta.

„Mislio je da je žena njegovo vlasništvo“

Za italijanske medije se oglasio i Danijel Mondelo, sadašnji suprug Lidije Miljković.

Pročitajte još:

„Uskoro će izaći i drugi dokumenti koji, po našem mišljenju, pokazuju neke zakonske propuste. Lidija je sa porodicom došla ovde 2005. godine, ne da bi se pridružila Zlatanu. Problemi su postojali jer je bio nasilan. Mislio je da je žena njegovo vlasništvo. Lidija nikada nije postavljala nikakve zahteve. Počela je da radi kao negovateljica deset dana po dolasku u Italiju i nikada nije prestala, iako ju je on terao da ne radi i da ne uči italijanski jer je po njegovom mišljenju postajala „previše Italijanka“. Rekla je da bi izdržavala svoju porodicu, da mora da zadrži svoj posao jer postoji hipoteka, a on je takođe imao hrabrosti da je prijavi zbog zanemarivanja maloletnih lica. Toga dana je išao za njom. Čak i sa prozora naše kuće u Viale Milano mogli ste da ga vidite kako prolazi, ali šta smo mogli da uradimo? Takođe zato što je zabrana u međuvrmenu prilaska ukinuta“, priča razočarani Mondelo.

On je apelovao na institucije da rade na prevenciji i brže reaguju kada su u pitanju slučajevi nasilja nad ženama.

Podsetimo, Zlatan Vasiljević je tokom 2019. godine bio u zatvoru zbog nasilja nad Lidijom i taj postupak je završen osuđujućom presudom po njega. Kako su preneli italijanski mediji, bio je osuđen na godinu dana i šest meseci zatvora i tu kaznu je odslužio. Međutim, protiv njega je u vreme zločina u toku bio i drugi postupak za nasilje u porodici, ali taj slučaj nije dočekao sudski epilog.

Njemu je tada izrečena mera zabrane prilaska.

Ipak, epilog je stravičan, pa se postavlja pitanje da li su institucije „zakazale“.

BONUS VIDEO: Pokušaj ubistva i bacanje bombe na kafić u Inđiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar