Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,, Nova.rs, privatna arhiva, drustvene mreže

Zdravko Radojević, navijač Crvene zvezde iz Koteža, prema navodima optužnice protiv klana Veljka Belivuka, otet je i ubijen u "klanici" u Ritopeku, u periodu od 30. oktobra do 10. novembra 2020. godine. On je likvidiran zbog prekriženog murala u Kotežu, a izdao ga je, ni manje-ni više, nego kum Miloš Budimir.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Marko Budimir, Nemanja Lakićević, Vlada Draganić, Bojan Hrvatin, Nebojša Janković, Nemanja Đurić, Dejan Tešić, Miloš Budmir i Srđan Lalić, prema navodima optužnice, pratili su, organizovali i realizovali likvidaciju Radojevića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema optužnici, sve je počelo 30. oktobra kada je nepoznata osoba Belivuku i Miljkoviću poslala fotografiju prežvrljanog murala ubijenog Radojevićevog brata na kom je pisalo: „Zdravko, pi*** je**** ti sve“. Takođe, uz tu sliku išao je i set fotografija na kojima se vide poruke između Radojevića i nepoznate osobe iz kojih se moglo zaključiti da Radojević rečima: „Brate pobiću ih javno sve“, preti smrću grupi Veljka Belivuka.

Miloš Budimir, inače Radojevićev kum kojem je navijač Zvezde krstio decu, dostavio je klanu fotografije gde živi Radojević. Ubrzo nakon toga isplanirali su da ga prate, a potom i kidnapuju.

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

Na suđenju protiv ozloglašenog klana, održanom u petak, okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin govorio je detaljno o ubistvu Radojevića.

„Za Zdravka Radojevića sam prvi put čuo na izdržavanju kazne od Miloša Budimira, jer je prodavao drogu za Radojevića ali da nije ispao korektan prema njemu. Posle ubistva Vukićevića, braća Budimir, Miljković i Belivuk odlaze u Tursku, i Miloš me je pitao da li hoću da odem da pogledam da li oko Radojevićeve kuće ima kamera, da mu se postavi eksploziv. Poslao mi je sliku njegovog „mercedesa“, ali mi je posle pisao da se odustaje. Kada su se vratili sa mora, rekli su mi da su saznali da se Zdravko povezao sa Crnogorcima, da se promangupirao, da juri Marka Budimira i da ne može da ga nađe ali da će se revanširati ženi i deci i to je nas iznerviralo, jer smo radili profesionalno, između sebe, nismo dirali porodice“, rekao je Hrvatin u sudu o pripremama ubistva Zdravka Radojevića.

Kako je naveo, plan je bio da Nebojša Janković namami Radojevića na parking kod Laste. Dogovor je bio da se podmetne pucnjava Radojeviću na kuću u kojoj živi otac Marka Budimira.

„Moja uloga je bila da napravimo lažni sudar kod Laste, da proverimo da li Radojević ima pratnju ili da li ima policije. Nebojša Janković ga je sačekao belim „renoom“, a Radojević je trebao da dođe „pasatom“. Kasnio je i Marko Budimir je komentarisao da je „ceo život takav, neodgovoran“. Kada je stigao, otišao je sa Jankovićem, mi smo izazvali lažni sudar ali nikoga nije bilo. U kući su Radojevića čekali Belivuk, Miljković, Lalić, Draganić i Miloš Budimir“, ispričao je on i naveo da je on sa Markom Budimirom otišao da kupe hranu i kombinezone i da su se potom vratili u kuću.

Foto:Nova.rs

Kada su se vratili, prema rečima Bojana Hrvatina, u kući su zatekli Miljkovića koji sedi pored Radojevića i Miloša Budimira koji priča nešto sa njim.

„Dok sam ja bio u kući, niko ga nije prstom takao. Rečeno mu je da je najbolje prošao od svih koji su došli u kuću. Savladali su ga tako što su Belivuk i Miljković izleteli iz dečije sobe. Sećam se da je Marko Budimir imao da mu kaže nešto, zbog toga što je rekao da će da mu udari na ženu i dete. Spustili smo ga na zemlju, ja sam stavio fosnu pod njegovu glavu, Belvuk je pitao: „Braćo, ko će da ga reši?“, Budimir je rekao da ne može jer mu je kum. Belivuk je prišao i jednim preciznim udarcem ubio Radojevića sekirom. Mene je pitao da li hoću da nastavim, ja sam uzeo nož i odvojio glavu“, isričao je jezive detalje ubistva, nakon čega su ustinjavali delove tela ubijenog Radojevića.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

„Veljko Belivuk je bio sa sekirom i udarao, ja sam isto zasecao. Odvojili smo glavu sa strane, onda udove, vadili unutrašnje ograne, karlični deo. Isti je metod bio kao za ostale. Kada smo napunili prvo korito, ušli su i Draganić i Janković i uporedo krenuli da melju dok smo mi obrađivali ostatke“, rekao je Hrvatin, pa dodao da su u dvorištu potom zapalili fosnu na kojoj su sekli Radojevića, korita, Radojevićevu garderobu, kombinezone i rukavice. Kako je naveo, Belivuk je palio jer je rekao da je to već radio i da zna kako.

Ostatke Zdravka Radojevića su, takođe, prosuli u Dunav kod Ritopeka.

„Bilo je šest džakova, Belivuk nas je odvezao do tog platoa odakle smo nastavljali peške do reke. Miloš Budimir je za tu priliku imao profesionalno pecaroško odelo iz jednog dela, na tregere, jer je on ulazio u vodu da prosipa ostatke. Draganić je vezao kanap za sebe i Budimira da ga struja ne ponese. Ulazio je u vodu do grudi, skalperom sekao džak gde su samleveni ostaci i oni bukvalno za desetak sekundi odu. Džakve smo pakovali i nosili sa nama“, objasnio je i na koji način su prosipali ostatke žrtava u Dunav, kako tela nikada nebi bila pronađena.

U danima pose ubistva, kako je Hrvatin ispričao, Belivuk i Miljković su doneli odluku da Janković, Tešić i Hrvatin budu isplaćeni po 10.000 evra.

Pročitajte još:

Mirjana Krstović, supruga Zdravka Radojevića, ispričala je ranije istražiteljima nakon hapšenje grupe Belivuk, 4. februara 2021. godine, da je shvatila da je njen muž ubijen nekoliko dana posle njegovog nestanka. Kako se saznaje, ona je od otmičara tražila da joj Zdravko pošalje šifrovanu poruku kako bi znala da je to on i da je živ. Međutim, umesto šifre “Ljubica“, kako su se oni oslovljavali godinama, otmičari su joj poslali pogrešnu poruku “Maki“ i tada joj je bilo jasno da njen muž nije živ.

BONUS VIDEO: Blokada Ustaničke i dovoženje pripadnika klana Belivuk u Specijalni sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar