Vojin Rakić Foto: N1
Vojin Rakić Foto: N1

Zašto se traži rezrešenje sa sudijskih funkcija dvojice predsednika sudova u Beogradu, u autorskom tekstu koji prenosimo u celosti objašnjava prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor, direktor Centra za bioetičke studije i predsednik pokreta Novi 6. oktobar.

Nedavno obraćanje javnosti pokreta Novi 6. oktobar u kome se traži od Aleksandra Vučića da pokrene inicijativu za smenu sa mesta predsednika sudova i razrešenje sa sudijskih funkcija predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Duška Milenkovića, i predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Dušana Agatonovića „Zeca“, naišlo je u nekim reakcijama, posebno na društvenim mrežama, na stavljanje u prvi plan njihove intimne partnerske veze o kojima su neki mediji izveštavali.

Želim kao predsednik Novog 6. oktobra da tim povodom upoznam javnost sa svojim stavom da je seksualno opredeljenje stvar privatnosti na koje ljudi imaju pravo, pa maker bili i oženjeni homoseksualci koji se u javnosti predstavljaju kao “porodični ljudi”, te da to uopšte nije tema obraćanja javnosti Novog 6. oktobra.

Nije bitno šta Milenković i Agatonović rade u krevetu, ali jeste bitan sukob interesa o kome su mediji izveštavali u vezi sa njihovom partnerskom vezom, a još bitnije su sumnje o kojima su mediji takođe opširno izveštavali da Agatonoviću odane sudije iz Trećeg osnovnog suda donose nezakonite presude koje njegovom partneru odane sudije u Apelacionom sudu po automatizmu potvrđuju – posebno zato što se izveštaji često tiču teškog kriminala i najstrašnijeg nemorala, odnosno trgovine decom i starateljstvima.

Dok te sumnje ne budu potvrđene ili opovrgnute, neprimereno je da dvojica navedenenih sudija sude, a posebno je neprimereno da obavljaju funkcije predsednika sudova – u slučaju Duška Milenkovića, da apsurd bude kompletan, predsednika jednog od najznačajnijih sudova u zemlji.

Osim toga, Apelacioni sud u Beogradu i/ili Duško Milenković lično istakli su se i sledećim:

Prvo, puštanje Darka Šarića iz pritvora na slobodu koja mu je ograničena jedino ‘nanogicom‘ koju nosi u vili u kojoj živi.

Drugo, ukidanje presude osuđenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Treće, ukidanje presude kojom je na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne upućen bivši predsednik opštine Grocka, osuđen zato što je naložio spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića.

Četvrto, Duško Milenković bio je jedan od sudija u veću koje je prekršilo zakon kada je kontroverznog biznismena Stanka Subotića oslobodilo optužbi za šverc cigareta, kako je utvrdio Vrhovni kasacioni sud.

Peto, Duško Milenković bio je član veća koje je potvrdilo oslobađajuću presudu kriminalcu Sretenu Jociću, zvanom “Joca Amsterdam”, za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Šesto, potvrđivanje presude kojom je potpredsednik narodne stranke Borislav Novaković osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zato što je kao poslanik branio nevinog čoveka tokom protesta u Vrbasu.

Sedmo, Duško Milenković je Pravni fakultet studirao 7 godina i završio ga sa prosečnom ocenom 6,7.

Duško Milenković je skrenuo pažnju javnosti na sebe i čitavim nizom drugih „zanimljivih“ presuda, postupaka i generalno načinom rada.

Ukratko, smatram da je Duško Milenković, čak i bez slučaja Agatonović, veoma zreo za razrešenje sa sudijske funkcije i za razmatranje da li bi trebalo da bude krivično gonjen, kako pred domaćim zakonodavtsvom, tako i pred Međunarodnim krivičniom sudom u Hagu.

Usled potpune neaktivnosti za to nadležnih instiutucija u zemlji, predsednik Vučić, čovek koji je uzurpirao praktično svu vlast u Srbiji, smatramo da ima dužnost da pokrene odgovarajuću inicijativu u vezi sa Milenkovićem – ali i u vezi sa Agatonovićem.

To je suština obraćanja javnosti Novog 6. oktobra, a ne eventualne pikanterije iz privatnog života dve osobe koje obavljaju sudijske funkcije.

BONUS VIDEO: Profesor ustavnog prava i nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava Dragoljub Popović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar