Policijska brigada, dojava, bomba, avion, Er Srbija, Air Serbia, aerodrom
Foto: MUP Srbija

Ljudi koji stoje iza lažnih dojava o bombama uspeli su u svojoj nameri da poremete život građana Srbije, delimično unesu strah pogotovo kod roditelja đaka koji su morali da budu evakuisani iz škola, ali i da nanesu konkretnu materijalnu štetu koja se meri hiljadama izgubljenih časova i utrošenih radnih sati pripadnika MUP.

Policajci su i tokom jučerašnjeg dana proveravali sve anonimne pretnje od ponedeljka, po proceduri koja propisuje da se svakoj dojavi pristupi sa najvećom ozbiljnošću, međutim, stiče se utisak da je na ovakvu vrstu napada na jednu zemlju jako teško odgovoriti bez obzira na raspoloživo ljudstvo.

Naneta je konkretna materijalna šteta, a brojni stručnjaci za bezbednost tvrde da ove dojave ima sve odlike terorizma, osim što se terorističke grupe posle napada uglavnom oglašavaju, dok dojavljivači u ovom slučaju ostaju anonimni, pa tako izostaje propagandni momenat. Ozbiljnije kazne za terorizamIpak, zbog prave poplave lažnih dojava, koje imaju stvarne posledice, srpski organi gonjenja, policija i pre svega tužilaštvo, bitno su promenili stav prema ovoj pojavi.

Foto: E Stock& Andrija Soković

Dok se ranije lažno dojavljivanje tretiralo kao krivično delo izazivanje panike, ove poslednje uzbune su okvalifikovane kao akt terorizma, za koji je zaprećena mnogo ozbiljnija kazna. Dok je za izazivanje panike zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora, a u praksi su sudovi ponekad išli i ispod zakonskog minimuma i izricali uslovne osude i novčane kazne, za terorizam je, naravno, kazna mnogo stroža.

Samo za pretnju terorističkim aktom predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, ipak, ukoliko pretnja bude ostvarena, minimalna kazna je 10 godina a maksimalna je doživotna robija.

Mejlovi iz Ukrajine i Poljske

Ipak, da bi do presude došlo, mora da postoji i okrivljeni. Od tragova koji vode ka dojavljivačima, srpski nadležni organi imaju samo servere iz Švajcarske preko kojih su ranije dolazili mejlovi iz Ukrajine i Poljske. Međutim, to je zasad nedovoljno za eventualno hapšenje osumnjičenih, pa samim tim sav teret pada na policiju, pre svega pripadnike Kondradiverzione ekipe MUP Srbije.

Pročitajte još:

Po rečima Bore Banjca, bivšeg načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK), ovakve dojave praktično blokiraju našu policiju.

„Nije u pitanju jedna, dve dojave, u pitanju je više od stotinu prijava, a da bi se jedna škola temeljno pregledala potrebno je dva do tri sata. Kada stigne takvo obaveštenje policija kreće da radi svoj posao, prvo se pokreće istraga odakle i kako je stigla preteća poruka. Policajci odlaze da evakuišu školu i obezbeđuju objekat, onda dolazi kontradiverziona ekipa koja je specijalizovana za pretragu. Sve to je veliko opterećenje za policiju, jer sa takvim dojavama, pogotovo kada su u pitanju deca, nema šale“, objašnjava Banjac.

Opterećenje i za roditeljeIako je broj pripadnika KD ekipe MUP Srbije tajna koja se ne saopštava, prema nezvaničnim informacijama u Beogradu, postoje tri ekipe pri Policijskoj upravi i jedna pri žandarmeriji.

U „mirnodopskim“ uslovima je to dovoljno, ali kada stigne više od 100 dojava, njih je nedovoljno, uz to su prenapregnuti, jer moraju da pregledaju sve objekte i lokacije koje se pominju u dojavama.

Beograd Matematička gimnazija, Narodni front, dojava o postavljenoj bombi, bomba F
Foto: Nova.rs

Đaci ne mogu da se vrate u škole dok one ne budu pregledane, pa su zbog toga opterećeni i roditelji, pogotovo mlađe dece, pa je i to jedan način na koji se iscrpljuju građani Srbije.Stiče se utisak da je, bez otkrivanja odgovornik, praktično nemoguće izboriti se sa ovolikom količinom dojava.

Neuvođenje sankcija

Zasad nisu poznati razlozi dojava o bombama, a proteklih nedelja sumnja se da su dojave posledica neuvođenaja sankcija Ruskoj federaciji zbog napada na Ukrajinu. To ne mora da znači da i građani tih zemalja stoje iza ovih lažnih uzbuna, mada se govori da je motiv dojavljivača upravo stav Srbije da bude neutralna i da ne uvodi sankcije Ruskoj federaciji zbog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Dojava o postavljenoj bombi u „Beograđanki“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare