Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pripremno ročište na suđenju Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima njihove grupe, optuženim za više ubistava i drugih najtežih krivičnih dela, konačno je zakazano, a prvi od ukupno tri termina trebalo bi da se održi 8. marta. Suđenjem predsedava novo veće čija predsednica za dve godine odlazi u penziju, pa se postavlja pitanje zašto ovako kompleksan i obiman postupak nije dodeljen veću koji bi moglo da mu obezbedi kontinuitet - od pripremnog ročišta do pravosnažne presude.

Ovo ročište, koje se shodno zakonu održava bez prisustva javnosti i na kom svi učesnici u postupku iznose svoje predloge za dokazni postupak predstojećeg suđenja, trebalo je da se održi još u decembru prošle godine, mesec dana nakon što je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal postala pravosnažna.

Pročitajte još:

To se, međutim, nije dogodilo zbog bolovanja sudije Zorane Trajković, čijem je tročlanom veću Specijalnog suda predmet „Belivuk“ najpre dodeljen u rad. S obzirom na to da se sudija Trajković još nije vratila sa bolovanja, predmet je prosleđen drugom veću, kojim predsedava sudija Vinka Beraha Nikićević. Ono što je od samog početka problematično s ovakvom odlukom uprave Višeg suda u Beogradu, jeste to što sudija Beraha Nikićević za dve godine odlazi u zasluženu penziju i to nakon 37 godina radnog staža.

Imajući u vidu sudsku praksu, obimnost i kompleksnost postupaka, kakav je i slučaj „Belivuk“, malo je verovatno da će sudija Beraha Nikićević uspeti da ga okonča. Upravo zbog toga se i postavlja pitanje zašto je predmet dodeljen njoj, a ne nekom drugom veću koje bi moglo da mu obezbedi kontinuitet.

„Ukoliko sudija ode u penziju pre nego što izrekne prvostepenu presudu, postupak će morati po zakonu da krene iz početka zbog novog sudije koji bi došao na njeno mesto. Optužnicom je obuhvaćeno 30 okrivljenih, pa je samo za njihova saslušanja kojima otpočinje postupak potreban duži vremenski period. Dovoljno je samo pogledati koliko traju ili su trajala suđenja organizovanim kriminalnim grupama, od JSO i valjevske, pa sve do Šarićeve grupe. U proseku oko 10 godina“, kazao je za novine “Nova” dobro obavešten izvor.

Foto: Rade Prelić/Tanjug/Veljko Belivuk

Ono što takođe treba napomenuti jeste da je sudija Beraha Nikićević godinama unazad, u drastičnoj većini slučajeva, bila sudija u postupcima za ratne zločine, dok je povremeno sudila i u većima organizovanog kriminala.

„U ratnim zločinima sudila je od formiranja posebnog odeljenja, kao i sudija Snežana Nikolić Garotić, koja se nakon pauze od nekoliko godina, ponovo vraća u Specijalni sud iz Višeg, upravo u ovo veće koje će suditi Belivuku“, dodaje naš sagovornik.

Pored opravdane sumnje da ovo veće neće uspeti da okonča suđenje, naš sagovornik kaže da je sudija Beraha Nikićević sada osuđena i na policijsko obezbeđenje, koje će i njoj i njenoj porodici biti dodeljeno zbog ovog suđenja.

„Smatram da nije humano da bilo koji sudija, na kraju svog radnog staža, živi u takvom vanrednom stanju, da ga čuva i u stopu prati policija i da bude izložen raznim mogućim opasnostima i to – zbog čega? Zbog suđenja koje svakako neće stići da okonča“, kaže naš sagovornik i dodaje:

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Valjda je u interesu građana i države da se suđenje Belivuku i ostalima što pre okonča, a ne da je i pre formalnog početka osuđeno na odugovlačenje. Zato je bilo logično da se predmet dodeli nekome ko je još daleko od penzije, posebno što upravo među takvima već ima onih koji su pod konstantnom zaštitom policije zbog drugih postupaka u kojima sude“, dodaje.

BONUS video: Sve žrtve Belivukovog klana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar