Foto:Nemanja Jovanović

Nelegalna gradnja, krađa novih železničkih pragova iz vremena kada je bio direktor "Železnica", krađa električne energije, malverzacije i zloupotrebe... Ovo su samo neke od brojnih afera bivšeg prvog čoveka opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, o kojima je javnost najviše izveštavao lokalni portal Žig info. Novinar i penzionisani policajac Milan Jovanović se upravo zbog svojih tekstova našao na meti "gročanskog šerifa", koji je, prema zvaničnom stavu tužilaštva, naložio da mu se zapali porodična kuća u Vrčinu, decembra 2018.

Pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, 21. septembra nastavljeno je suđenje Simonoviću i njegovim saučesnicima zbog paljenja Jovanovićeve kuće, iz koje su on i njegova supruga, samo pukom srećom uspeli da pobegnu i u poslednjem trenutku se spasu sigurne smrti.

Na poslednjem pretresu, Simonović je između ostalog govorio i o svojim „ranim radovima“, odnosno vremenu kada je takođe kao kadar SNS bio na čelu „Železnica“. Sud je pokušao da ubedi da sa mesta direktora nije smenjen zato što je bio „lopov“, već po nalogu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića koji ga je, kako je rekao, i postavio na to mesto.

Kako je izgledao njegov direktorski mandat, istraživao je upravo Jovanović, koji je javnosti predstavio užasavujuće detalje.

Milan Jovanović, Foto: N1

Uništio železničku prugu, a pragove ugradio u svoj vinograd

Ukradeni železnički pragovi u Simonovićevoj kući, Foto: Milan Jovanović/Žig info

„Stotine kilometara pruga gotovo su neupotrebljive jer godinama nisu zamenjeni pragovi, a i same šine su užasnom stanju. Zbog toga se neretko dešava da vozovi stoje u mestu ili pak jure, po srpskom, do 20 kilometara na sat. Predsednik Grocke Dragoljub Simonović bio je direktor Železnica Srbije od 2012 do 2014. godine. Simonović je za svog mandata izgradio samo osam kilometara pruge Beograd-Pančevo, a nove drvene železničke pragove ugradio je u svoj vinograd u Vrčinu. Pragovi su bili namenjeni za izgradnju i rekonstrukciju ruiniranih srpskih pruga“, napisao je Jovanović u jednom svom tekstu na portalu Žig info, dokumentujući to fotografijama.

Ukradeni železnički pragovi, Foto: Milan Jovanović/Žig info

U jednom od intervjua koje je Jovanović dao u vezi sa ovom pričom, naveo je da je Simonović tada naručivao njegovu likvidaciju.

„Pragove koji vrede na hiljade evra dovezao je na plac u organizaciji „Železnica Srbije“, čiji je bio direktor, a služile su mu za špalire za lozu u vinogradu. Tada mi je otvoreno pretio otvaranjem lobanje“, rekao je on.

Izgradio sebi gročansko Dedinje

Marina u gročanskom Dedinju, Foto: Milan Jovanović/Žig info

Veliku pažnju javnosti izazvao je i tekst o „Gročanskom Dedinju“, to jest placevima na Srebrnom jezeru sa skupocenim kućama, a u koje su se, kako tvrdi Žig info, smestili lokalni funkcioneri SNS, predvođeni upravo Simonovićem. On je uporno negirao postojanje ovih ekskluzivnih imanja, na jednoj od najskupljih lokacija u državi, ali su novinari portala Žig info, sve uredno dokazali fotografijama, koje su dodatno zaprepastile javnost.

Kuća na Srebrnom jezeru, Foto: Milan Jovanović/Žig info

Nekoliko kuća iz ove grupe imaju čak i svoju marinu, a odakle Simonoviću novac za izgradnju ovog velelepnog zdanja, istraživao je i objavio takođe Žig info. 

Foto: Milan Jovanović/Žig info

Takođe, Jovanović je na sudu tvrdio da je u vreme objavljivanja ovih tekstova bio nosilac liste Srpske napredne stranke, te je to doprinelo još većem duševnom bolu. Mapu na kojoj su prikazane sve velelepne vikendice i imena vlasnika možete pogledati na sajtu Žig info.

Firma koja se vodi na Simonovićevu ćerku izvukla milione iz Grocke

Za manje od godinu dana, “DT Graditelj” je u ovom vremenu samo od GO Grocka “obavljalo” poslove u visini od oko 20.000 000 (dvadeset miliona) dinara. Pritom su za istu delatnost plaćani po više puta, samo od različitih javnih preduzeća u Grockoj. Prostor u kojem se nalazi firma uknjižen je na Jelenu Stamenović, rođenu Simonović i ona je ćerka Dragoljuba Simonovića. Nakon što je stupio na mesto predsednika Grocke, Simonović je ćerki kupio kuću u vrednosti od 32.000 evra.  Sve o prevari sa firmom pročitajte na DT KRADITELj Ko Stoji Iza Firme Koja Izvlači Milione Iz Grocke.

Simonovića i dalje predstavljaju kao uticajnog SNS člana

Dragoljub Simonović, bio je funkcioner Srpske radikalne stranke koji je 2008. prešao u Srpsku naprednu stranku. Na čelo Grocke dolazi nakon izbora 2012, ali na toj funkciji ostaje do decembra pošto je imenovan za generalnog direktora Javnog preduzeća Železnice Srbije. Sa ove pozicije smenjen je u januaru 2015. nakon pisanja medija o brojnim aferama.

Simonović je, međutim, već u junu 2016. ponovo imenovan za predsednika Opštine Grocka. Iako je uhapšen i optužen, nije smenjen, nego je sam podneo ostavku. U pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime „besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom“.

Međutim, bivši predsednik GO Grocka i član SNS-a na svom zvaničnom profilu društvene mreže Fejsbuk i dalje predstavlja kao uticajna ličnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar