Novi Beograd pozar zgrada
Požar na Novom Beogradu u Ulici Ivana Ribara 57 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stanari solitera u novobeogradskom Bloku 61 u strahu su i šoku posle jučerašnjeg požara koji je izazvao njihov komšija, koji sakuplja đubre i njime puni svoj stan. Tragedija je za dlaku izbegnuta jer su među đubretom u stanu bile i dve plinske boce koje srećom, nisu eksplodirale. Stanari su očajni jer su nadležni vratili njihovog komšiju u zgarište koje je ostalo od stana, a sada strahuju da bi požar mogao da se ponovi.

U požaru koji je izbio juče ujutru, oko 7.50 na 11. spratu četrnaestospratnice u Ivana Ribara 57, povređena je jedna osoba, uništeno je ili oštećeno više od deset stanova, pravim čudom niko nije poginuo. Do sledećeg puta.

Naime, vatrenu stihiju koju je gasilo 11 vozila i 23 vatrogasca izazvao je M. I.  stariji gospodin, sa 11. sprata. Kako je rekao, pekao je kobasice kada je došlo do požara. Gust dim počeo je da se širi hodnikom, ali i kroz prozore solitera. Ljudi su krenuli da se evakuišu niz stepenice, svi osim Zlatana Zeljća, stanara koji je i upravnik zgrade.

Pročitajte još:

„Znao sam da nema mnogo vremena i dok su vatrogasci dolazili, ja sam ušao u komšijn stan i počeo da gasim. Sve je već bilo u plamenu, nisam znao odakle da počnem. Dim je počeo da me guši, iako sam bio u klečećem položaju. Počeo sam da gubim svest. Srećom, trojica policajaca koja su došla su me iznela i možda mi spasila život. Dvojica su me uhvatila za miške, a treći za noge i tako me izneli iz stana. Voleo bih da ih ponovo sretnem, da im platim piće“, rekao je Zeljić.

Srećom, požar se nije proširio, inače bi posledice bile katastrofalne. Ipak, voda koju su koristili vatrogasci su probila do prizemlja. Oštećen je stan iznad i nekolikko stanova pored.

Novi Beograd pozar zgrada
Zlatko Zeljić upravnik zgrade u Ivana Ribara 57, Požar na Novom Beogradu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Celoj zgradi isključena je struja i to će biti i narednih nekolio dana dok se ne osuše instalacije da ne bi došlo do strujnih udara ili novog požara. Ne rade ni liftovi u zgradi od 14 spratova u kojoj živi i dosta penzionera.

Pogorelci koje smo sinoć zatekli u neboderu u Ivana Ribara 57 pakuju kofere i nalaze alternativne smeštaje kod rođaka i prijatelja, jer u zgradi u kojoj nema struje i u kojoj se oseti dim, nemoguće je normalno živeti.

Stan u kome je započeo požar potpuno je izgoreo. U njemu živi M. I. koji tu stanuje više od 20 godina.

On ima problem, koji je postao i problem svih stanara. On je horder, ili prevedeno na srpski sakupljač. U penziji je, narušenog fizičkog i psihičkog zdravlja, a u svoj stan dovlači sve što nađe na ulici, od plastičnih flaša i novina, do ostataka hrane. Đubre je do pojasa. Živi sam, pušač je, a kako kažu komšije, ponekad i popije. U stanu, naravno, nema struje, pa se on greje kako zna i ume.

Njega su kolima Hitne pomoći prebacili u psihijatrijsku bolnicu „Laza K. Lazarević“. Stanari su odahnuli jer je najzad neko od nadležnih počeo da brine o čoveku.

Novi Beograd pozar zgrada
Požar na Novom Beogradu u Ulici Ivana Ribara 57 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ali, posle nekoliko časova, on se vratio kući. Ili makar onome što je ostalo od nje. Nema gde da spava. Nema šta da jede. Iako ih je skoro pogušio, a nekima od njiih uništio ili oštetio stanove. Stanari nisu ljuti na njega, ljuti su na nadležne.

„On nema gde da spava, gde će noćas? U zgarište, u vodu? Pokušali smo da rešimo njegov i naš problem, da ga neko zbrine, a da mi ne živimo u stalnoj opasnosti i niko nije nadležan. U Centru za socijalni rad Novi Beograd su nam bukvalno rekli da sačekao da neko pogine i da onda mogu nešto da urade. Nema kome se nismo obratili, Centru za socijalni rad, raznim komunalnim službama, policiji, svima i svi nas vrte u krug. Niko ništa ne može da uradi“, kaže jedan od stanara Nenad Stojanović.

Inače, Centar za socijalni rad Novi Beograd je postao ozloglašen po stravičnom ubistvu, kada je Milan Lovrić, ispred centra ubio svoju bivšu suprugu Olgu, 2017. takoreći pred očima zaposleniih.

Novi Beograd pozar zgrada
Požar na Novom Beogradu u Ulici Ivana Ribara 57 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako pričaju u zgradi, komšija je bio funkconalan, ali je imao porodične probleme, a imao je i nesreću na poslu kada ga je udarila struja. Žena i deca su ga napustili, a njemu se zdravlje urušilo toliko da je sredinom devedesetih pokušao samoubistvo. Inače, iz njegovog stana koji je pretvoren u zgarište iznete su i dve plinske boce koje, srećom, nisu eksplodirale.

„Niko od nas nema ništa proitv njega, on nije zao, nije ni konfliktna ličnost, ali nije sposoban da se stara o sebi. Pre dve godine je vođen sudski spor da mu se oduzme poslovna sposobnost, kako bi neko drugi preuzeo kontrolu nad njegovom imovinom, ali je sud na kraju odustao od tog postupka, jer navodno nisu mogli da ga nađu iako je tu u stanu. Privremeno starateljstvo dato je njegovoj supruzi, ali ona se nije ni pojavljivala. On se i ne kupa, ne znam kako su to zaključili da čovek koji je upravo zapalio stan nije opasan po sebe i druge“, pita se Stojanoivć.

****

BONUS VIDEO: Požar u kineskoj robnoj kući u Obrenovcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram