Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Povodom pitanja porodica koje se teško mire sa strogim režimom poseta srpskim zatvorima uvedenim zbog sprečavanja širenja korona virusa, a koje su u razgovoru za Nova.rs tražile da im se omogući da uz negativni PCR test koji bi pravili o svom trošku mogu da posete svoje supružnike u zatvoru, oglasio se i Zaštitnik građana.

Naime, Zaštitnik građana u svom odgovoru redakciji Nova.rs naveo je da je primio veći broj predstavki građana koji iskazali nezadovoljstvo  što ostvarivanje prava osuđenika na posete u posebnoj prostoriji nije moguće, kao ni ostvarivanje stečenih pogodnosti poseta porodici i srodnicima tokom vikenda, zbog čega se on krajem jula ove godine obratio Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sa zahtevom za dostavljanje detaljnijih informacija.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Kancelarija Zaštitinika građana navodi da je od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija primila odgovor 20. avgusta i da su im o tom odgovoru naveli:

„Sve zaštitne mere u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija uvedene su na preporuku medicinske struke i nadležnih organa, kao i da se sve mere redovno preispituju, u skladu sa preporukama nadležnih organa i trenutnog stanja u državi povodom epidemije bolesti COVID 19. S tim u vezi, aktom direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija od 3. juna 2020. godine svi zavodi su obavešteni da prestaju ranija ograničenja (broj posetilaca i vremenski okvir posete) vezana za posete licima lišenim slobode uz poštovanje svih mera zaštite, dok zabrane vezane za korišćenje vanzavodskih pogodnosti ostaju na snazi. Zavodima su dostavljene instrukcije za postupanje u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija Instituta za javno zdravlje Srbije, koje je uprava dobila na sopstveni zahtev, upravo zbog pitanja daljeg ograničavanja poseta u posebnim prostorijama, korišćenja vanzavodskih prava i pogodnosti i radnog angažovanja osuđenih lica“, kaže se u saopštenju Zaštitnika građana.

Takođe, Zaštitnik građana je naveo i da je od uprave dobio informaciju da je Institut za javno zdravlje preporučio da ukidanje ostalih mera treba odložiti do perioda kada se u populaciji neće registrovati novi slučajevi bolesti COVID 19.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

„Imajući u vidu da se ove posete sprovode bez nadzora službenih lica i da se ne može obezbediti kontrola nošenja zaštitne opreme i predviđena fizička distanca, i da se i dalje nisu stekli uslovi za posete u posebnim prostorijama i korišćenje vanzavodskih prava i pogodnosti, s obzirom na to da u zatvorenim sistemima kakvi su zavodi, mora pokazati pojačana pažnja u preduzimanju zaštitnih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa“.

Zaštitnik građana podseća, takođe u svom saopštenju, da je za utvrđivanje i davanje preporuka za primenu zaštitnih mera zadužena medicinska struka, kao i da se sve mere redovno preispituju, a da državni organi, ustanove i institucije treba da ih sprovode, a Zaštitnik građana će da utvrđuje da li je došlo do eventualnih propusta u poštovanju tih mera, koje su dovele, ili mogu dovesti do ugrožavanja zdravlja građana i pratiće i dalje način ostvarivanja navedenih prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar