Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Porodice zatvorenika koje se teško mire sa strogim režimom poseta srpskim zatvorima uvedenim zbog sprečavanja širenja korona virusa, dočekale su da se Ministarstvo pravde konačno oglasi i kaže im kada će moći da posete svoje muževe koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne. U svom odgovoru Ministarstvo pravde još je jednom preciziralo koja su pravila na snazi za posete zatvorima i naglašavaju da ona ostaju na snazi sve dok traje pandemija koronavirusa. Takođe, navedeni su i načini na koji porodice i supruge osuđenika mogu da kontaktiraju sa zatvorenicima, a koji su zamena za fizički kontakt., dodir, grljenje i porodične posete.

Jednom rečju, ništa od porodičnih poseta, ali i od držanja za ruku, a još manje zagrljaja i intimnosti sa svojim partnerima i to sve dok traje pandemije koronavirusa.

U svom saopštenju Ministarstvo pravde podseća da mere prevencije koje su preduzete od 11. marta ove godine , još pre proglašenja vanrednog stanja i dalje ostaju na snazi jer su se pokazale kao efikasne da se: “ sačuva zdravlje pritvorenika i osuđenika od širenja virusa korona u zavodima.“

„Kao dodatnu meru prevencije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u junu svim zavodima u Srbiji obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona za lica lišena slobode (osuđenike i pritvorenike)“, kaže se u saopštenju.

Ono što će onespokojiti supruge zatvorenika koje su se nadale da će im Ministarstvo pravde dozvoliti porodične posete od tri sata ako plate testiranje na koronu, takozvani PCR test i dokažu da nemaju virus,  jeste da njihove želje neće biti uslišene. Supruge će ipak morati da sačekaju da konačnu reč o svemu tome da Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ i Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, a po svemu sudeći,  ništa od toga dok se ne ukine „pandemija“ širom sveta.

Ministarstvo pravde potvrdilo da su posete ponovo dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera, na osnovu preporuka „Batuta“ i Infektivne klinike KCS i da su moguće samo uz merenje temperature osobama koje dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

„Za lica lišena slobode (pritvorenici i osuđenici), osim ove vrste zaštite, obezbeđeni su i viziri. Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, lica lišena slobode na bezbedan način odlažu korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere. U skladu sa preporukama, ove mere ostaju na snazi i dalje“, kaže u saopštenju Ministarstvo pravde.

Ministarstvo podseća da preporučena distanca od najmanje 2 metra i da nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika, ostaje na snazi, iako su se supruge najviše žalile na tu meru.

„Ministarstvo napominje i da se obavezno posle svake završene posete, i pre dolaska sledeće smene osuđenih i stranaka, obavlja se dezinfekcija posetnih sala i da zavodi striktno sprovode Zaključak Vlade Republike Srbije od 17. marta ove godine o poštovanju distance od najmanje 2 metra, kao i da na površini od 4 kvadratna metra ne može biti više od jedne osobe.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Ministarstvo još jednom u svom saopštenju ističe da su ove mere pomogle da se spreči očuvanje zdravlja pritvorenika i osuđenika od širenja virusa u zavodima.

Takođe, navedeno je i da zaposleni u Službi za tretman, vaspitači, psiholozi i specijalni pedagozi, sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku kako za osuđena lica, tako i za njihove porodice.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

„Podsećamo i da je osuđenicima dok traju sve ove mere produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od 2 sata koliko je zakonom propisano. Omogućavamo im češće telefonske kontakte sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju njihovi bližnji.“.

Na kraju saopštenja navodi se da je zatvorenicima preporučeno da tokom vanrednih mera  što više čitaju knjige, pišu pisma porodicama, gledaju filmove, slušaju muziku a sve sa ciljem da se usmere na ličnu snagu kako bi se umanjio osećaj brige i anksioznosti. uz obavezu da pojačaju mere higijene.

Ministarstvo saopštava i da je zatvorenicima 10 zavoda u Srbiji od jula dozvoljeno da putem “Skajpa“ i „Vibera“ imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa, pa će supruge osuđenika morati sačekati kraj pandemije  da bi zagrlile svoje muževe ili ostvarile pravo na porodičnu posetu, ili u najmanju ruku kraj izdržavanja zatvorske kazne, da se konačno zagrle bez maske, rukavica i vizira i propisane distance.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare