Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Snimak ubijanja, zlostavljanja i mučenja mačke u krugu kineske fabrike "Linglong" u Zrenjaninu uznemirio je srpsku javnost, a kako saznajemo, neophodno je da nadležni organi reaguju povodom celog slučaja. Pravnici za zaštitu životinja iz Novog Sada ističu za portal Nova.rs da je reč o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti, te navode da je ovakvo ponašanje radnika nedopustivo.

„Poučavamo građane i građanke da je ubijanje i zlostavljanje životinje propisano kao krivično delo članom 269 Krivičnog zakonika R. Srbije koje se goni po službenoj dužnosti. Kao takvo, pravo na prijavu, ali i građansku dužnost da prijave ovakvo postupanje imaju sva lica koja imaju saznanja o ovom krivičnom delu. Naročito se osvrćemo na komentare onih osoba koji razloge za ovakvo postupanje prema životinjama pravdaju kulturološkim razlikama“, navode iz udruženja za naš portal.

Pročitajte još:

Naime, kako ističu, na teritoriji Republike Srbije važi nekoliko zakona koji bi životinjama trebalo da obezbede zaštitu od samovoljnog postupanja nesavesnih lica, ali koji se nažalost dosledno ne sprovode. Pa tako ako, na primer, član 16. Zakona o dobrobiti životinja jasno kaže da se životinja ne može lišiti života na javnim mestima osim u nekoliko slučajeva: u lovištima, kada se na taj način životinja oslobađa bola i patnje,ali isključivo uz prisustvo veterinara, radi sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zaraze..

„Dakle, ubijanje svinja, koza i drugih životinja koje veliki broj građana i građanki Republike Srbije koristi za ishranu takođe ne mogu biti lišene života od strane bilo koga, bilo kada, i na bilo koji način, odnosno protivno navedenom Zakonu o dobrobiti životinja. Od poštovanja važećih pravnih propisa u Republici Srbiji u bilo kojoj oblasti nisu izuzeti strani državljani.
Pozivamo lica koja imaju dodatnih saznanja i autore i autorke snimka da nam se obrate kako bismo, ukoliko za tim postoji potreba, pomogli u pravilnom podnošenju krivične prijave“, ističu oni.

Pravnici za zaštitu životinja pozvali su građane na solidarno i aktivno zaustavljanje nehumanog postupanja prema životinjama u našoj zemlji. “

Čak i kada nemamo dovoljno znanja o pravilnom postupanju u takvim situacijama, ali imamo svest o štetnim radnjama koje smo videli, uvek možemo da se obratimo onima koji će nas na dalje postupanje uputiti i pomoći. Tako da ne treba ostavljati prostora na osuđivanje bilo koga zbog nepostupanja na određeni način, jer najbitnije je ne okrenuti glavu. Bravo za Ekostražu koja je podelila ovaj snimak, ali i za autora snimka koji je isti podelio sa jednom od najaktivnijih grupa aktivnih građana i građanki“, navode dalje.

BONUS video: 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar