Foto: Profimedia.rs

Niška policija uhapsila je I. M. (46), zaposlenu u Osnovnom sudu u Aleksincu, zbog sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, čime je oštetila budžet Republike Srbije za 575.000 dinara.

Osumnjičena se tereti da, u periodu od 2016. do 2019. godine, nije dostavila 14 pravosnažnih i izvršnih presuda na izvršenje referentima izvršenja kazni zatvora u Osnovnom sudu u Aleksincu i drugim sudovima, što je bila dužna da učini. Kako se navodi u policijskom saopštenju, I. M. je te presude prikrila u arhivi Osnovnog suda u Aleksincu i na taj način omogućila nastupanje apsolutne zastarelosti kazne zatvora i novčanih kazni, kao i pet zabrana upravljanja motornim vozilom.

Takođe, osumnjičena se tereti da Ministarstvu unutrašnjih poslova nije dostavila 34 pravosnažne presude radi evidentiranja u kaznene evidencije. Na ime neplaćenih novčanih kazni po pravosnažnim i izvršnim presudama u kojima je nastupila apsolutna zastarelost, I.M. je, kako se sumnja, oštetila budžet Republike Srbije za 575.000 dinara. Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.