Kuća u kojoj se dogodilo dvostruko ubistvo u Rakovcu, kod Beočina Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Najnoviji slučaj femicida u Srbiji odneo je dva života. Zločin se dogodilo kada je nasilnik Branislav R. (48), koji je imao zabranu prilaska, zverski usmrtio bivšu suprugu Draganu R. (47) i njenu majku Nadu Č. (74). Draganu i Nadu je sistem razočarao, a njihovi vapaji za pomoć ostali su bez odgovora.

Zlodelo se dogodilo u mestu Rakovac kod Beočina, u nedelju 18. aprila uveče. Branislav je došao do kuće u kojoj su živele majka i ćerka, provalio je ulazna vrata i na najzverskiji način, nožem, ubio dve žene. Branislav je, kako je policija rekonstruisala, prvo nasrnuo na Nadu koja se nalazila u kuhinji u prizemlju. Izbo ju je nožem, a potom se popeo na sprat. Dragana je čula šta se dešava i zaključala se u spavaću sobu. Ubica je provalio i ta vrata i nju brutalno masakrirao istim nožem kojim je ubio i njenu majku.

Pročitajte još:

Branislav je posle zločina pozvao brata i ispričao mu šta je uradio, a njegov brat je obavestio policiju. Kada su policajci došli i uhapsili ga, prvo su morali da ga vode u bolnicu na detoksikaciju, jer je bio pijan. Kritičnog dana, pre zločina, Branislav je pozvao Nadu i tražio od nje Draganin broj telefona, ali je ona odbila to da uradi. Pijan, nasilan i iznerviran, Branislav je došao do njihove porodične kuće, provalio unutra i počinio pokolj.

Osumnjičeni za ubistvo ima istoriju nasilja, zbog toga su se Dragana i on rastali. U trenutku zločina Branislav je već imao osuđujuću presudu, zbog porodičnog nasilja, a kazna je bila dve godine uslovno. Bila mu je izrečena i mera zabrane prilaska i komunikacije, ali ni uslovna kazna ni mera nisu sprečile tragediju. Branislavu sada preti kazna doživotnog zatvora, a dva života su zauvek izgubljena.

Mesto dvostrukog ubistva u Rakovcu, kod Beočina Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Ovo nije prvi slučaj koji pokazuje nemoć države kada je reč o žrtvama nasilja.

Zdravko Goranović (59) iz Sombora počinio je stravičan masakr 29. decembra 2021. godine, a na meti su mu se našli najbliži, bivša supruga i dve ćerke. On je takođe provalio u kuću, ubio na spavanju bivšu suprugu Miru i ćerke Anastasiju i Anabelu. Potom je zapalio kuću i obesio se.

I on je imao osuđujuću presudu, zabranu prilaska i komunikacije, ali to nije pomoglo žrtvama. Zbog porodičnog nasilja bio je u pritvoru, osuđen je na tri godine i tri meseca zatvora upravo zbog brutalnog nasilja nad bivšom suprugom. Ipak, pušten je iz pritvora posle izricanja presuda i nekoliko dana kasnije počinio je stravični zločin.

Kuća Goranovića u Somboru Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zapravo, u mnogim slučajevima su ubice imale zabranu prilaska, osuđujuće presude zbog nasilja u porodici, pa ipak to nije uspelo da ih spreči da počine najburalnije zločine. Kao da je država ostavila na cedilu žene, žrtve nasilja.

Ubijeno 28 žena u 2023.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević se već decenijama bavi zaštitom žrtava i ona je, možda i najviše, doprinela da se o ovakvim zločinima više govori u javnosti i da to postane nacionalni problem.

„Kada je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izricanje mera zabrane prilaska i komunikacije, to je bio korak napred. Postoje dve vrste počinilaca, kod prvih će ta mera dati rezultata i oni će se nje pridržavati. Drugi će je prekršiti tu zabranu i njima ona ništa ne znači. Pre nekoliko godina postojao je predlog MUP Srbije da se žrtvi i nasilniku stave narukvice, koje bi trebalo da zaštiti ugrožene i omoguće im veće šanse za preživljavanje, ali se onda o tome zaćutalo i od toga se odustalo jer nije bilo dovoljno novca. U državi gde vidimo da se pare troše za razne stvari nema novca za zaštitu žrtava, što je sramota“, objašnjava Vesna Stanojević.

Vesna Stanojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Po podacima Sigurne kuće prošle godine je ubijeno 28 žena. Javnost se malo uzburka, ali se potom sve vrlo brzo zaboravi, a potrebno je primeniti nova sistemska rešenja.

„U Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa da se femicid uvrsti u zakon kao posebno krivično delo i ja to pozdravljam. Trebalo bi to uraditi i kod nas. Ubistvo žena se često u Srbiji doživljava kao njihova sudbina, što je strašno. I one mere koje se primenjuju često nisu dovoljne ili ne daju dovoljno rezultata. Kada nasilnici odsluže zatvorsku kaznu ili budu pušteni iz pritvora, oni se vraćaju u isti stan u kome žive sa žrtvom. Postoji zabrana prilaska od 2-3 metra, ali zamislite taj pritisak, da vam neko, ko poštuje tu razdaljinu i ne primenjuje fizičko nasilje preti iza leđa ili iz susedne prostorije. Zapravo, najviše žena nam se javlja i traži našu pomoć upravo kada čuju da njihov partner, nasilnik, treba da bude pušten na slobodu. I to je neverovatno, da žrtve saznaju od trećih lica, a ne od institucija da će se siledžija naći na slobodi“, objašnjava naša sagovornica.

Potrebno je više rada na prevenciji i edukaciji žrtava, ali i promeni opšte klime u Srbiji, gde se često nasilje nad ženama podrazumevao kao nešto prihvatljivo.

„Strah je ogroman, a skoro po pravilu porodica nasilnika podržava njega a ne žrtvu. Žene zbog toga često menjaju iskaz na sudu i nasilnici prolaze bez kazne. Postoji još jedna kategorija žrtava o kojima se ne govori dovoljno. U zemlji u kojoj se propagira povećanje nataliteta, uopšte se ne govori o deci koja ostaju sama, bez oba roditelja. Šta se dešava sa njima dalje? Porodice bivaju razorene, ali, nažalost, kod nas se i femicidu pristupa kampanjski, kao i svemu drugom, a potrebna su sistemska rešenja“, objašnjava koordinatorka z Sigurne kuće.

BONUS VIDEO: Još jedno ubistvo uprkos zabrani prilaska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar