Žrtva napada Kristina Kaplanović Foto: Privatna arhiva

Život porodice Kaplanović stao je 25. maja 2017. godine, kada je stao i život njihove ćerke, studentkinje Kristine Kaplanović (20), koja je ubijena prilikom pokušaja pljačke NIS Petrolove benzinske pumpe, na auto-putu u blizini Velikog Mokrog Luga. Ovaj slučaj ostao je senci brojnih misterija, od toga da je jednom svedoku prećeno do toga da su snimci sa nadzornih kamera na pumpi falični.

Prošlo je više od sedam godina od ovog stravičnog zločina koji je uznemirio celu Srbiju, a pravosnažne presude nema, jer je prvostepenu, po kojoj je optuženi Miloš Srebrić zvani Flekica osuđen na 30 godina, Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje. I ovaj slučaj je pun „misterija“ – zapravo rupa i nedorečenosti u istrazi, tako da je ono što bi trebalo da bude kratak i efektan sudski postupak, po optužnici formiranoj na osnovu čvrstih dokaza, pretvoren u još jedan dugačak i mučan proces.

Pročitajte još:

Drama je počela 25. maja 2017. u večernjim časovima, kada se na pumpi pojavio naoružani i maskirani napadač. Do objekta iz kog je hteo da otme pazar došao je peške, jer do te pumpe vodi staza iz obližnjeg naselja, a pretpostavka je bila da ga je do tog mesta dovezao saučesnik, koji ga je i sačekao posle izvršenog zločina.

Kobne večeri napadač je upao na pumpu i od radnika, među kojima je bila i Kaplanovićeva, zatražio pazar iz kase u kojoj je bilo 10.000 dinara. U jednom trenutku došlo je do koškanja, kada je pištolj koji je napadač držao u ruci opalio i nesrećnu devojku smrtno ranio. Kaplanovićeva je od posledica ranjavanja preminula nekoliko dana kasnije u bolnici. Na pumpi je radila samo šest meseci, a zaposlila se jer njena porodica nije mogla da snosi sve troškove njenog boravka i studija u Beogradu.

Optužen za ubistvo Miloš Srebrić Flekica Foto: Privatna arhiva

Ceo objekat je opremljen velikim brojem kamera za video-nadzor, a prema rečima svedoka, ima ih između 8 i 12.  Ipak, veliki broj kamera koji snima prostor u samoj pumpi ali i oko nje, kao da je uneo dodatnu zbrku u ceo predmet, umesto da ga olakša. Upravo je na tome odbrana zasnivala svoju žalbu Apelacionom sudu, koji je tu žalbu usvojio i prvostepenu presudu ukinuo.

Naime, na snimku je izvršilac obučen u sivu majicu sa dugim rukavima, a Srebrića su snimile kamere za video-nadzor na Bubanj potoku u automobilu sa suprugom, a na sebi je imao crnu majicu sa kratkim rukavima. Tužilaštvo nije uspelo da objasni odakle ova razlika u odeći. Takođe, snimcima kamere za video nadzor se manipulisalo, jer, kako su istakli branioci optuženog Srebrića, nedostaju delovi snimaka i to ne beznačajni, već i neki ključni. Ko, kako i zašto je manipulisao snimcima kamera za video nadzor, nije poznato.

Foto:Facebook

Snimci sa kamera od samog početka izazivaju veliku pažnju javnosti. Osim što pojedini delovi video-zapisa ne postoje, ostatak je oštećen, odnosno sečen.

Tako najbitnijih pet minuta i 10 sekundi, tokom kojih se ubistvo radnice desilo, nema. Takođe, na upotrebljivim snimcima, koji gledaju na mesto ubistvo, fale delovi u vremenu između 22.24 i 22.36 sati, kada se dogodila pljačka i zločin.

Svedoku pretili

Sam početak ovog suđenja nisu zaobišle čudne okolnosti. Naime, jedan od radnika pumpe Darko Stanković, koji je u trenutku zločina radio sa Kristinom, izjavio je da je zbog pomenutog događaja dobijao pretnje, te da mu zbog toga dodeljena policijska zaštita.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Neko me je pozvao telefonom, nije se predstavio i rekao mi da pazim šta pričam“, rekao je tada Stankov, dodajući da mu je nepoznata osoba nakon toga i fotografisala automobil.

Novo ime na optužnici

Optužnica za razbojništvo prvo je obuhvatila samo Miloša Srebrića Flekicu, višestrukog povratnika i razgojnika, koji je već bio u zatvoru zbog sličnih zločina. Ali, onda je proširena na još jednu osobu. Ispostavilo se da je to Stefan Rokvić, sin poznatog biznismena i pastorak pevačice Didi Janković. Do njegovog hapšenja javnost nije ni znala da je dovođen u vezu sa pomenutim zločinom.

Ono što je takođe bunilo jeste da se Rokvić najpre sumnjičio za pomaganje nakon zločina, ali se optužnicom teretio za neprijavljivanje krivičnog dela.

Rokvić je u julu 2021. godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora sa nanogicom zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

BONUS VIDEO: Ubistvo i samoubistvo na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare