Foto:MUP/EPA/J. L. PINO

Sumnjiče ih za desetine ubistava, šverc tona kokaina i pranje miliona evra, ali sve uglavnom ostaje na sumnjama - makar što se srpske i crnogorske policije tiče. Ipak, ima jedno krivično delo za koje svi "padaju", doduše iz oblasti takozvanog "sitnog" kriminala.

To je falsifikovanje isprava, jedino krivično delo za koje su osuđeni i takvi mafijaški teškaši kao što su Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana i Luka Bojović, vođa novog, zemunskog klana. Sada se ta sudbina smeši i Filipu Koraću, koji je godinama unazad označavan kao ključna osoba u balkanskom podzemlju.

Ipak, ukoliko uopšte bude dokazano i to, jer je on, makar tako tvrdi njegov advokat, prilikom predaje hrvatskoj policij priložio svoja, srpska, važeća dokumenta.

Pročitajte još:

Korać nije prvi koji se zbog falsifikovanja našao iza brave, a nije ni prvi čije ime se povlačilo po medijima i povezivano sa brojnim krivičnim delima i klanovima, da bi na kraju bio osuđen samo, za neka, po mafijaškim merilima, smešna krivična dela. Osobe koja je policija označila kao vođe škaljarskog klana i njima bliskih kriminalnih organizacija, Jovan Vukotić, Luka Bojović, a sada i Filip KOrać, odgovarali su samo za falsifikovanje isprava.

Prava saga dogodila se 2018. godine kada je uhapšen Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana u Turskoj, pod nejasnim okolnostima a onda se, pod još nejasnijim okolnostima završio u Srbiji. On je navodno uhapšen po srpskoj poternici, a to je srpski MUP proglasio ozbiljnim udarcem organizovanom kriminalu, a oglasio se lično i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, koji je izjavio da se protiv Vukotića vodi postupak u Sribji.

Ispostavilo se da poternice, pa ni razloga za izručenje Srbiji zapravo nema, a ustanovljeno je da je vođa Škaljaraca kod sebe imao falsifikovana makedonska dokumenta. Pričalo se da je na njegovom izručenju najviše radila tadašnja državna sekretarka Dijana Hrkalović, a po nekim pričama, lično je odletela avionom Republike Srbije u Tursku kako bi izdejstvovala izručenje Vukotića. Na kraju je Škaljarac proteran iz Turske i izručen Srbiji, iako je upitno po kom osnovu.

Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović Foto: N1

Od silnih verbalnih optužbi srpskih zvaničnika, sve se svelo na bagatelni kriminal – falsifikovanje isprava i Vukotić je osuđen na 15 meseci zatvora. Posle toga je izručen Crnoj Gori, gde su ga čekale ozbiljnije optužbe, ali mu je pritvor određivan, pa ukidan, pa opet određivan, a što se Srbije tiče, Vukotić je čist.

Ovo nije jedini slučaj.

Luka Bojović je označen kao vođa novog zemunskkkog klana, koji sačinjavaju članovi ove kriminalne organizacije koji su uspeli da izbegnu hapšenje 2003. godine, kao i neki novi kriminalci, od kojih su mnogi na neki način bili povezani i sa Srpskom dobrovoljačkog gardom ubijenog Željka Ražnatovića Arkana. Za Bojovića se odavno zna u podzemlju, još od vremena kada je devedesetih pucao u novobeogradskog kriminalca Mihajla Divca i teško ga ranio u kafiću „Trozubac“ u Nušićevoj ulici. Od tada je Bojović povezivan sa mnogim zločinima, a njegova ekipa je učestvovala u „ratu“ sa porodicom Šaranović koji je odneo nekoliko žrtava sa obe strane, uključujući i oba brata Šaranovic Slobodana i Branislava.

U sukobu zaraćenih kotorskih klanova Bojovićeva grupa je stala uz Škaljarce. I taj sukob je odneo desetine života.

Bojović trenutno služi zatvorsku kaznu u Španiji. Od silnih zločina koji su mu se pripisivali u Srbiji, u zatvoru je bio samo zbog jednog, naravno – falsifikovanje isprava. Njega je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 8 meseci zatvora zbog ovog krivičnog dela.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

BONUS VIDEO: Spektakularno hapšenje Škaljaraca u Beogradu, samo jedna presuda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar