Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da se 27 odsto svih krivičnih dela u našoj zemlji izvrši u Beogradu i najavio da će pored postojećih 57 pozornika u glavnom gradu biti raspisan konkurs za još 170.

Vulin je na sednici Grada Beograda na kojoj je jedna od tema bezbednost u prestonici kazao da je prema statistici Beograd bezbedan grad i naveo da bi na tome što u Beogradu koji ima dva miliona stanovnika, za godinu dana ima pet mafijaških ubistava, mogli da pozavide mnogi veći gradovi.

Dodaje da bi rekli da je to odličan rezultat, pogotovu što je tih pet ubistava rasvetljeno.

„Ali, ja sam nezadovoljan ako postoji i jedno ubistvo. Sve što možemo da učinimo da ne dođe do toga mi ćemo uraditi. Ne možemo očekivati da nema kriminala, ali na nama je da smanjimo vreme njihovog trajanja i da im pokažemo da se ne isplati to raditi ni u Beogradu, ni u Srbiji“, kazao je Vulin obraćajući se odbornicima Skupštine grada.

Kako kaže, iako su statistički podaci dobri, nezadovoljan je jer život nije statistika.

„Mi smo ljudi koji nisu navikli na to, na osećaj nebezbednosti i nesigurnosti“, kazao je Vulin navodeći da je posao policije upravo to da se građani osećaju bezbedno i sigurno, kao i da je zbog toga doneta odluka da sva policijska vozila u gradu budu sa rotacionim svetlima kako bi bili vidljiviji i kako bi građani znali da imaju kome da se obrate za pomoć.

„Važno je da građani vide policiju koja je na njihovoj strani“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, kada se razbijao klan Veljka Belivuka bilo je apsolutno nemoguće rešiti to bez PU Beograd.

„Nije bio veliki broj operativaca koji su to radili, ali bio je očigledno dovoljan“, istakao je Vulin i izrazio zahvalnsot PU Beograd za to što su doprineli u borbi protiv kriminala.

Kako je naveo, kada je razbijena ta bandu, mnogi su odahnuli, ali nekoliko dana kasnije je počela borba protiv kriminala da se relativizuje u medijima.

„Sve što je urađeno je počelo da se relativizuje i zato je organizovana ona konferencija za štampu i to u skladu sa onim što je dozvolilo Tužilaštvo. Organizovana je da bi pokazali građanima da nema veze sa politizacijom“, kazao je Vulin.

Ministar je ocenio da kriminalna grupa Veljka Belivuka nije obična organizovana grupa, već da su to sadisti i ubice kojima se sviđa to što rade i istakao da oni nisu obični kriminalci.

„To je jezivo i svaka relativizacija toga je pokušaj pomoći njima“, naglasio je ministar i dodao da sa klanom Belivuka i dalje ozbiljno rade.

„Čitava njihova infratsruktura po Srbiji dolazi pod našu pažnju. To neće stati na njima, struktura zla mora da se nađe i demontira, kao i svi oni koji pokušaju da ih zamene i oni će takođe pasti“, poručio je Vulin.

Naveo je i da ne postoji razlika između sitnog i krupnog kriminalca i u tom smislu kazao da ako sklonite sa ulice dilera sa 15 grama, on šest meseci neće moći da truje nijedno dete.

Kako je ocenio, 57 pozornika koliko trenutno ima u Beogradu, nije dovoljno za glavni grad naše zemlje i najavio je u tom smislu da će MUP raspisati konkurs za još 170 policajaca.

Vulin je kazao da će u toku ovog meseca MUP raspisati konkurs za još 170 policajaca, a da će za nekoliko meseci, kada policajci prođu posebne obuke za pozornike, čitav Beograd biti pokriven pozornicima i glavni grad će imati pozorničku infrastrukturu.

Vulin je naveo i da je zadovoljan što će se podići standard policajaca koji rade u Beogradu i zahvalio se gradskim vlastima na tome.

„Policija neće da žmuri ni na jedno krivično delo bez obzira ko ga je počinio, ali nećemo da dozvolimo da se u javnost izlazi sa lažima“, istakao je Vulin.

U tom smislu pozvao je biznismena Davidovića koji tvrdi da je predsednik Aleksandar Vučić naredio njegov atentat da se javi u SBPOK i da sve informacije kojima raspolaže.

„Ako ne bude hteo to da uradi, onda se plašim da je u pitanju njegova zla namera i još jedna laž koja je plasirana da bi povredila čast našeg predsednika“, kazao je Vulin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar