Vulin pokazao tela Belivukovih žrtava, a sad misli o istrazi

Hronika 28. maj. 202121:01 > 23:03
Podeli:
Foto:Nenad Lazić/Nova.rs; MUP Srbije; printscreen pink

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je danas da istražni organi imaju puno novih saznanja o kriminalnom klanu Veljka Belivuka i o osobama koje se vode kao nestale, ali da o tome ne može više da govori radi interesa istrage i zbog porodica nestalih. Postavlja se pitanje da li je ministar naprasno zaboravio koliko su puta dosad on, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iznosili stravične detalje iz istrage, među kojima su i "čuvene" fotografije osakaćenih žrtava, iako su ih porodice muškaraca, čiji se nestanci dovode u vezu sa Belivukovim klanom, nebrojano puta molili da to ne čine.

Vulin je u tradicionalnom gostovanju na TV Pink govorio da ima puno novih saznanja o Belivukovoj grupi, osoba koje se vode kao nestale, a za koje se sumnja da su njihove žrtve. Rekao je da o tome ne može da govori radi interesa istrage i zbog porodica nestalih.

„Moraćemo da sačekamo početka suđenja. Kad počne suđenje videće se kakvi su to monstrumi“, rekao je Vulin te dodao da će istorija pokazati da li su oni hteli da ubiju predsednika Vučića.

Usput, pomenuo je i da je jedan od uhapšenih profesionalni snajperista, a drugi da ima bogato ratno iskustvo, ali i to da je klan raspolagao sa neverovatnim sumama novca, što se procenjuje na bar milijardu evra godišnje.

Postavlja se pitanje i da li je ministar policije zaboravio koliko su puta predsednik države, ali i on, iznosili nova saznanja iz istrage Belivukove grupe u javnost, počevši od hapšenja Belivukove grupe početkom februara i pohvala o pronađenom oružju, zatim kuće u Ritopeku i tajne prostoriji, bunkera na stadionu, pa sve do industrijske mašine za mlevenje mesa. Nastup predsednika o „famoznim“ ćevapima od ljudskog mesa ne treba zanemariti, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da brojne porodice nestalih mladića i dalje nemaju saznanja o tome šta se desilo sa njihovim najbližima.

Šta je sve do sada od dokaza objavljeno

Fotografije obezglavljenih tela, oružje i eksplozivi, sadržaj mašine za mlevenje mesa, odnosno DNK iz kuće u Ritopeku, koju su navodno koristili pripadnici Belivukove grupe, samo su neki od dokaza koji su od početka hapšenja 4. februara pa do danas izneli visoki državni funkcioneri, a na koje je, čini se, prvi čovek policije zaboravio.

Zaplenjeno oružje Foto:MUP Srbije

No krenimo redom.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, 6. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin pokazali su fotografije tela dve žrtve za čije ubistvo se sumnjiči Belivukova grupa. Poštedeli su javnost, ali i porodice nestalih mladića puštanja video snimaka, jer, kako je rekao Vučić, lica su prepoznatljiva, zbog čega su to sakrili. Fotografije su ipak objavljene iako su roditelji nestalih mladića apelovale na predsednika Srbije da to ne čini.

Onda su objavljene fotografije oružja i eksploziva iz kuće u Ritopeku, koju su, kako se sumnja, koristili članovi Belivukovog klana.

Potom je 24. aprila, tokom obilaska PU Beograd, gde je bilo izloženo zaplenjeno oružje i eksploziv, upravo ministar Vulin rekao da su u kuću dovođeni ljudi koji su na najsuroviji i najmonstruoznici način ubijani, te onako usput dodao da je u sklopu kuće pronađena i tajna prostorija. Kazao je i da je pronađena zastrašujuće velika količina naoružanja, više od 10 kilograma raznih vrsta eksploziva, ali i industrijsku mašinu za mlevenje mesa i kostiju.

Zaplenjeno oružje Foto:MUP Srbije

Tada je javnost obavestio i da forenzički timovi rade na istraživanju bioloških tragova, kojih ima u velikoj količini.

Naravno, iznošenje dokaza u javnost nije ni ono što je Vulin uradio 10. maja, kada je rekao da su rezultati rada forenzičkih timova u mašini za mlevenje mesa u kući Belivukove grupe pronađeni ostaci žrtava. Počastio nas je, što naravno nije iznošenje dokaza iz istrage, da se na mašini nalaze više DNK uzoraka različitih žrtava, a onda, nekoliko sati kasnije, prorežimski mediji su objavili i kojih.

„Ova ‘ubilačka grupa’ ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala“, rekao je Vulin a preneo u saopštenju MUP.

Pet dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić do detalja je opisao kako je izgledalo mučenje žrtava i „čuveno“ pravljenje ćevapa“, što takođe nije nešto što je deo istrage.

Aleksandar Vucic snimci dokazi protiv grupe Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:Screenshot/Tv Prva

Sve u svemu, izgleda da je ministar policije zaboravio na sve detalje koje je do sada u javnosti izneo, sve apele porodice da se oni ne objave, te se danas, gotovo četiri meseca od hapšenja Belivukove grupe setio, da u interesu istrage ne iznosi nove detalje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar