Aleksandar Vulin Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija tokom jučerašnjih dešavanja pokazala da je funkcionalna i organizovana država, snažna i sposobna da sprovodi svoje odluke i koja je u stanju da pruži punu bezbednost svojim građanima.

„Nijedan građanin nije povređen, a 13 policajaca je lakše povređeno. 87 lica je privedeno, protiv 11 su podnete krivične prijave, ostale će biti prekršajne. Ni jedan jedini građanin nije povređen. Srpska policija je pokazala da je u stanju da sprovede naređenje predsednika Aleksandra Vučića da svi građani Srbije moraju da budu bezbedni i da njihova prava moraju da budu ispoštovana. Odluku da nema šetnje sproveli smo, hodali su tačno 150 metara od Ustavnog suda do Tašmajdanskog parka“, rekao je Vulin u jutarnjem programu televizije „Pink“.

Ukazao je da državi nijedan ambasador nije naredio šta da radi i da je Srbija pokazala da je organizovana i uspešna.

„Politikanti iz Dveri, Zavetnika, kako god da se zovu, pokušali su sve ovo da iskoriste. Predsednik Aleksandar Vučić im je pokazao kako se ponaša država i državnik i ogromna većina građana je to podržala, jer je videla da može da veruje svojoj državi“, kazao je ministar Vulin i naglasio da je predsednik Vučić jedini političar koji gej paradu nije iskoristio za politikanstvo i nije dozvolio da ta nametnuta tema postane jedina stvar u našim životima, kada imamo ozbiljnije teme energetsku, probleme sa Šiptarima na Kosovu i Metohiji, ugrožavanje Republike Srpske.

Ukazao je da je obezbeđenje gej parade Ministarstvo unutrašnjih poslova koštalo oko tri miliona evra i da je bilo angažovano skoro 6.000 policajaca na koje je ponosan, jer su profesionalno odradili svoj posao i sačuvali ličnu i imovinsku bezbednost svakog čoveka.

Ministar je istakao da je jedan policajac udaren lopatom u slepoočnicu i da bi da nije imao šlem bio usmrćen.

Pročitajte još:

„Lopatom ste hteli da ubijete policajca, čoveka, Srbina, čoveka koji vam je komšija. Šta vam je skrivio , što ste napali policiju? Ali kao što ste videli policija je uspešno zaštitila sve i učesnike parade i one koji su protivnici. Ne mislim da je ova parada vredela mojih povređenih 13 policajaca, kao što ne mislim da ološ koji je napao policajce može za sebe da kaže da je patriota, a odmah da vam kažem da ćemo ih naći i obračunati se sa njima u skladu sa zakonom“, naglasio je ministar policije.

Ocenio je da organizatori Evroprajda ovim skupom nisu unapredili prava za koja se bore, nisu uspeli da objasne ono što su želeli, a mogli su da pokažu toleranciju, da razumeju zemlju u kojoj žive. Naglasio je da će policija dok je on ministar na silu odgovarati odmah i da neće stajati šest sati i čekati da im polome obe noge, te da će se onoga momenta kada joj se ugrozi bezbednost braniti i reagovati.

Ministar je rekao da je bio na ulici sa svojim policajcima, jer on deli sudbinu svojih policajaca.

Prema njegovim rečima, policajci koji rade po trideset godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne pamte da je u jednom danu bio tako veliki broj važnih i visokorizičnih skupova koji su završeni sa tako malo incidenata i na način da niko ne može da prigovori bilo šta.

Ministar Vulin je objasnio da je šetnja Evroprajd 2022 bila zabranjena, ali da je koncert bio dozvoljen i da je policija obezbedila trasu od mesta okupljanja do Tašmajdana gde se koncert održavao.

„Organizatori su tražili da prođu čitavim Bulevarom kralja Aleksandra da se spuste na koncert, policija je rekla ne dolazi u obzir. Nema šetnje, možete da se okupite ispred Ustavnog suda, odmah prođete kroz park kod crkve Svetog Marka i najbezbednijom i najkraćom rutom ulazite na koncert. Može sada neko da zloupotrebljava, da se igra, radi šta hoće, ali tako je bilo, 150 metara. Juče smo imali promociju potporučnika. Ima li lepše, je l ima lepšeg događaja. Po prvi put smo imali Formulu 1 u Beogradu, pa zar nije divno, porodični praznik. Ne, umesto toga mi raspravljamo o tome da li ćemo dozvoliti gej paradu i da li će neko nekome razbiti glavu. Sreća, pa imamo državu i pokazali smo da imamo državu, sva prava su zaštićena, kad smo rekli nema šetnje –nema šetnje“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin gostujući na televiziji Pink.

BONUS VIDEO: Huligani krenuli bakljama na policiju u Bulevaru oslobođenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)