Jovan Vukotić Foto: Društvene mreže

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv odbeglog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića iz Kotora jer je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju čije je pripadnike podstrekavao na likvidacije pripadnika suprotstavljenog kavačkog klana, među kojima su Slobodan Kašćelan, Veljko Belivuk i Marko Miljković,piše crnogorska Pobjeda pozivajući se na potvrdu koju su dobili u Višem sudu.

Za ova ubistva Vukotić je bio spreman da iskešira 4.000.000 evra, navodi se u dokumentu Apelacionog suda o produženju pritvora jednom od pripadnika ove kriminalne organizacije. Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici SDT-a su i Nikšićanin Jovan Mrvaljević, kao i Vladan Mijušković koji se nalazi u bekstvu, piše Pobjeda.

„Optužnica Specijalnog državnog tužilaštva protiv J. V. zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije član 401a stav 1 i teško ubistvo putem podstrekavanja, J. M. i V. M. zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije dostavljena je Višem sudu na kontrolu koja će biti zakazana u zakonsko roku“, precizirala je za Pobjedu savetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Pročitajte još:

Zbog planiranja likvidacija Belivuka, Miljkovića i Kašćelana početkom jula prošle godine podignuta je optužnica protiv Vukadinovića kao organizatora dok su za pripadništvo optuženi Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Almira Mujahodžić, Momčilo Milić i Dušan Ivanović. U međuvremenu Viši sud je prilikom kontrole optužnice utvrdio da optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično delo pravosnažno obustavljen postupak.

Novi dokazi – transkripti razgovora sa Skaj aplikacije razotkrili su i druge „igrače“ u ovoj kriminalnoj organizaciji – Vukotića, Maškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru.

„Prema stavu SDT-a Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave koji su trebali biti korišćeni u pripremama ubistava“, piše Pobjeda.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova suprostavljenog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz suprotstavljenog klana.

Optužbe SDT-a protiv Vukotića, Mrvaljevića i Mijuškovića se temelje na transkriptima Skaj komunikacija koje su ovi optuženi obavljali preko kriptovanih telefona, a koje je crnogorskoj policiji dostavio Europol.

Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

„Iz Skaj komunikacija M. J. sa drugim osobama iz iste grupe korisnika, kao i iz više fotografija koje je prosleđivao putem kriptovanog mobilnog telefona utvrđeno je da je optuženi prihvatio da prati K. S. (Slobodana Kašćelana) te da o njegovom kretanju obaveštava druge pripadnike kriminalne organizacije“, navodi se u dokumentu Apelacionog suda.

Mrvaljević je, prema dokazima koje su prikupili istražitelji, prihvatio i da vozi motor sa kojeg je trebalo da zakači eksplozivnu napravu za automobil u kome je trebalo da se nalazi Kašćelan. Osim toga, DNK tragovi Mrvaljevića pronađeni su i na automobilu „opel zafira“ koje je korišćeno u pripremi likvidacije Belivuka i Miljkovića.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Prema navodima optužnice koju je SDT podiglo sredinom prošle godine, Jovanović i zaštićeni svedok kodnog imena Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića, 22. januara, planirali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića na tivatskom aerodromu odakle su trebali da polete za Beograd posle posete vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Zaštićeni svedok krajem januara je u Specijalnom državnom tužilaštvu ispričao da je prema prvobitnom planu grupe Janka Vukadinovića planirano ubistvo Kotoranina Slobodana Kašćelana, dok o likvidaciji srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije bilo pomena.

Kašćelanova likvidacija bila je planirana za 22. januar, kada je trebao da dođe u podgorički Viši sud gde mu je bilo zakazano suđenje. Kako je suđenje odloženo, Vukadinovićeva grupa je promenila plan i fokusirala se na organizaciju likvidacije Belivuka i Miljkovića koji su 22. januara trebali da polete za Beograd. Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 eura, dok su za zločin u Tivtu trebali da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 eura.

Belivuk i Miljković su 30. januara prošle godine napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je uhapsila.

BONUS VIDEO: Belivuk i Miljković pokušali da preotmu hotel u Balkanskoj ulici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar