Vuk Cvijić Foto: Printscreen/Nova s

Novinar Vuk Cvijić izjavio je u Danu uživo na N1 da su u Ukrajini završili minobacači iz firme "Prva petoletka", iz Trstenika. On je istakao da su minobacači napravljeni u fabrici u Trsteniku 2016. godine, dok je njom rukovodila Anđelka Atanasković, sadašnja ministarska privrede.

Na pitanje zbog čega se ne sprovodi istraga povodom dosadašnjih afera o izvozu oružja, on je naglasio da je – „očito zarada prevagnula nad državnim interesom“.

„Mine koje su snimljene su mine koje su izvezene 2018. godine. Mi smo objavili ugovore o tom izvozu, i tu postoji sumnja da je bilo korupcije. Krušik ih je prodao za jednu cenu, a krajnji korisnik u Ukrajini ih je kupio za duplu cenu. Nešto slično se desilo i sa minobacačima iz „Prve petoletke“, iz Trstenika, 2016. godine“, kazao je Cvijić za N1.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, prilikom izvoza minobacača, obično njihova cena ne prelazi 3.500 dolara, a krajnja cena koju je platio kupac iz Ukrajine, i koja je objavljena na sajtu specijalizovanom za posmatranje trgovine poružjem, je 5.535 dolara.

„Na svaka tri dolara koja su plaćana, jedan je završavao u tom tranzitu, od ‘Prve petoletke’ do Ukrajine. U to je bila uključena firma ‘Tehhnoremnot’, za koju je posredovao Miodrag Pušica, visoki funkcioner SNS-a. On je bio i u Krušiku, kada su ugovarani poslovi“, kazao je gost N1.

Lugansk, Donjeck, Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/STR

Podseća da kada je otkrivena ta priča 2019. o izvozu mina iz 2016. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao javno da je bio samo jedan transport.

„A vidimo da je bio još najmanje jedan transport 2018. godine, kao i izvoz minobacača“, navodi Cvijić i konstatuje da postoji sumnja za još nekoliko transporta u perodu od 2014. godine.

Opširnije čitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Posledice eksplozje u pogonu namenske industrije u Leštanima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar