Mladen Nenadić Foto:RTS javni servis

Više od 100 kandidata za šefove 50 viših i javnih tužilaštava u Srbiji predstavilo se Komisiji Državnog veća tužilaca (DVT) u okviru procesa izbora na mandate od šest godina na koje će izabrani stupiti 1. januara 2022. godine.

Svoje programe rada danas su Komisiji DVT izložili kandidati za Višeg javnog tužioca u Beogradu, a to su aktuelni Apelacioni javni tužilac Tomislav Kilibarda, zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenad Stefanović i Prvi osnovni javni tužilac Ljubivoje Ðorđević.

Juče je svoj program za rad Tužilaštva za organizovani kriminal predstavio aktuelni prvi čovek tog tužilaštva Mladen Nenadić, dok su njegovi konkurenti iz redova advokata ostali na pisanim testovima, a jedan je povukao kandidaturu.

Nenadić je na ovaj način, prema saznanjima Tanjuga, ostao jedini kandidat za tužioca za organizovani kriminal.

Ostalo je još samo nekoliko kandidata koji treba da polože najpre pisani test, a potom i da predstave program za javnog tužioca, nakon čega će DVT formirati liste kandidata za tužioce koje će proslediti vladi.

Na ovim izborima pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg javnog tužioca u Beogradu biraju se šefovi za još 18 viših i 30 osnovnih javnih tužilaštava.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT.

Prethodno DVT dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

BONUS VIDEO: Tužilaštvo da ispita da li je Ðilas zaista podmetnuo požar u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram