Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Povodom predstojećih izbora za nove članove Državnog veća tužilaca (DVT), Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da kandidati koji su javni tužioci imaju privilegovan položaj tokom izborne kampanje u odnosu na zamenike javnih tužilaca, pa je pozvalo Izbornu komisiju DVT da im omogući jednak tretman tokom kampanje.

UST je u saopštenju ukazalo da javni tužiocu nemaju dežurstva, suđenja i istrage poput kandidata koji su zameniici javnih tužilaca, pri čemu su javni tužioci u prilici i da službenim vozilima i o trošku države sprovode kampanju.

Zbog toga zahteva od Izborne komisije da omogući svim kandidatima jednak tretman, odnosno da kandidati – zamenici javnih tužilaca budu oslobođeni postupanja u predmetima do kraja izbornog procesa, kako bi mogli da ravnopravno vode kampanju sa javnim tužiocima.

Ovo strukovno udruženje je takođe obavestilo Izbornu komisiju da su javni tužioci na kolegijumima beogradskih osnovnih tužilaštava izneli podatak da nosioci javnotužilačke funkcije sa aktivnim biračkim pravom imaju na osnovnom nivou pravo da glasaju za dva kandidata za izborne članove Veća. To je kako smatra UST bitno drugacija situacija u odnosu na izbore iz 2015. godine, kada su mogli da glasaju samo za jednog kandidata.

Ukazuje da do izmene propisa koji uređuju ovu oblast nije došlo, te da je potrebno da što hitnije da Izborna komisija zauzme stav po ovom pitanju. Izbori za članove DVT iz reda tužilaštva treba da se održe 12. novembra. Biraće se šest članova sa svih nivoa tužilaštava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar