Foto:Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je da je Vladi podneo "Akt za izmenu zakona o silovateljima" i da se nada da će ona to prihvatiti.

„Zvanično sam podneo Vladi i predsednici (Vlade, Ani Brnabić) akt za izmenu Krivičnog zakonika koje se tiču povećanja kazni za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem“, rekao je Vučić za TV Prva.

Kako je kazao, do sada je u zakonu za silovatelje bila predviđena zatvorska kazna od 5 do 12 godina, a on je predložio od 5 do 20 godina pri čemu se može izreći i kazna doživotnog zatvora.

„Ukoliko je to delo učinjeno prema detetu, maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom“, dodao je predsednik.

Vučić navodi da je do sada za obljubu nad nemoćnim licem bila predviđena zatvorska kazna od 5 do 12 godina, a on je predložio od 5 do 20 i doživotnu kaznu, kao i za obljubu nad detetom.

„To je moj predlog“, kaže predsednik i navodi da za obljubu zloupotrebom položaja, do sada su bile predviđene kazne od tri meseca do tri godine, a on je predložio od šest meseci do pet godina.

Ukoliko je nastavnik, vaspitač, staralac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice izvršilo obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja, nege, predsednikov predlog je da bude kažnjen od pet do 12 godina za razliku dosadašnje od jedne do 10 godina.

„Nema više jedna godina, ideš najmanje na pet godina. Upetostručio sam u mom predlogu minimalnu kaznu, a za najteža dela smo ih izjednačili sa teškim ubistvima, povratnicima, višestrukim ubicama“, naglasio je Vučić.

Kako ističe, ukoliko je nastupila smrt deteta, predlog je da kazna bude najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

„Za ove stručnjake za nedozvoljene polne radnje, njima je svejedno da li su devojčice ili dečaci, ranije je bilo novčanom kaznom ili do tri godine. Moj predlog briše novčanu kaznu“, kaže predsednik i dodaje da je za nasilje u porodici, umesto od tri meseca do tri godine, predložio kaznu od šest meseci do pet godina, a ukoliko je korišćeno opasno oruđe ili oružje, u tom slučaju od jedne do 10 godina.

Navodeći da njegova inicijativa ide prvo u Vladu, pa ako Vlada prihvati u Skupštinu, Vučić kaže da se nada se da će Vlada prihvatiti i dodaje da je do sada od kada je predsednik samo jednom izašao sa inicijativom.

Vučić je u razgovoru za TV Prva rekao da je „interesantno“ što se protestovalo protiv intervjua sa silovateljem Igorom Miloševićem, a nije i protiv Veljka Belivuka i njegove grupe koji su „isto činili monstruozna dela“.

BONUS VIDEO: Silovatelj uhapšen – protesti protiv „Informera“ se nastavljaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare