Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Sajt kompanije koja je lansirala aplikaciju za šifrovanu komunikaciju "Skaj", o kojoj smo sve saznali nakon hapšenja Veljka Belivuka i njegove ekipe, oboren je od strane FBI! Kompanija koja je izazivala hakere nudeći im milionske nagrade za onog ko uspe da je "provali" našla se pod lupom američkih agencija.

Tragom informacije da je ekipa Veljka Belivuka koristila aplikaciju „Skaj“ za šifrovanu komunikaciju, čiji su autori, uvereni u jačinu i sigurnost softvera ponudili pet miliona dolara svakom ko uspe da je „provali“, ekipa Nove.rs želela je da sazna da li su naši nadležni ostvarili mogućnost da učestvuju u višemilionskom „čelindžu“.

Samo dva sata nakon što smo potpuno normalno pristupili zvaničnom sajtu kompanije koja je vlasnik „Skaja“, naišli smo na nešto potpuno neočekivano – sajt je ugašen od strane FBI! Obaveštenje o ovome sačekaće svakog korisnika koji pokuša da pristupi sajtu, a više informacija, kako piše, može se potražiti u saopštenju biora.

Foto: Printscreen/skyecc.com

„Optužnica je podignuta protiv izvršnog direktora i saradnika kanadske firme Skaj Global pod optužbom da su svesno i namerno učestvovali u zločinačkom poduhvatu koji je omogućio međunarodni uvoz i distribuciju narkotika putem servisa šifrovanih komunikacionih uređaja. Za Žanom Fransoom Eapom, izvršnim direktorom kompanije Skaj Global, i Tomasom Herdmanom, bivšem distributerom uređaja Sky Global, raspisani su nalozi za njihovo hapšenje“, navodi se u saopštenju.

Prema optužnici, kako je objašnjeno u saopštenju agencije iz 12. marta, uređaji kompanije Skaj Global posebno su dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova međunarodnih kriminalnih organizacija umešanih u trgovinu drogom i pranje novca. Kao deo svojih usluga, Sky Global garantuje da kompanije sačuvane poruke na svojim uređajima mogu i da će ih daljinski izbrisati ako taj uređaj zapleni policija ili na drugi način ugrozi.

Kako je navedeno zaposleni u Skaj Globalu koristili digitalne valute, uključujući bitkoin, kako bi olakšali ilegalne transakcije.

Federalni biro navodi primer iz 2018. kada je protiv direktora kompanije za šifrovanje komunikacije, Fantom Sekjur, optuženu južnom okrugu Kalifornije zbog njihove uloge u pružanju šifrovanih uređaja kriminalnim grupama.

Izvršni direktor kompanije Vinsent Ramos, priznao je krivicu i priznao da su on i njegovi sagovornici olakšali distribuciju narkotika širom sveta isporučujući šifrovane komunikacione uređaje dizajnirane da spreče sprovođenje zakona.

O mogućem zabranjivanju ove aplikacije pre nekoliko dana je govorio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, međutim ta ideja za sada nije dobila formalni predlog, kao ni procenu koliko bi takav potez doprineo borbi protiv organizovanog kriminala.

„Jednostavno, ne možete objasniti zašto vam je to potrebno. Od koga krijete i šta krijete? Nesporno je da to koriste kriminalci. Posedovanje Skaj telefona u nekim zemljama je već krivično delo“, rekao je Aleksandar Vulin početkom marta gostujući na RTS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar