Bratislav Gašić, Ivica Dačić Foto: MUP Srbije

Novi ministar policije Ivica Dačić vratio se u okruženje koje je dobro poznavao, jer je već bio na toj funkciji i sa nje otišao pre 10 godina. Ipak, vreme za povratak nije moglo da bude gore jer će jedna od prvih istraga koje će novi ministar morati da "pogura" biti ona protiv policajaca koji su odgovorni za nasilnu smrt Dalibora Dragijevića u Policijskoj stanici u Boru.

Dalibor Dragijević je brat Dejana Dragijevića, osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u borskom prigradskom naselju Banjsko polje 26. marta. Dalibor je uhapšen 6. aprila, zbog sumnje da je pomagao bratu Dejanu da premesti i sakrije telo devojčice, a umro je dan kasnije tokom ispitivanja u policiji. MUP se oglasio skandaloznim saopštenjem povodom smrti Dragijevića i pokušali su da celu stvar zataškaju tvrdnjom da je mrtvozornik konstatovao da je njegova smrt nastupila prirodnim putem.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Ipak, obdukcioni nalaz Instituta za sudsku medicinu u Beogradu pokazao je nešto potpuno drugačije: pronađeni su tragovi brojnih povreda na telu Dragijevića i ustanovljeno je da je smrt nastupila nasilno –  da je osumnjičeni ubijen u trenutku kada je bio u policijskom pritvoru.

Pročitajte još:

Način na koji se postupalo sa osumnjičenim Daliborom Dragijevićem i njegovo ubistvo kompromitovali su i istragu koja se vodi protiv osumnjičenih za ubistvo devojčice Danke Ilić i dovelo u pitanje navodno priznanje osumnjičenih Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića. Više tužilaštvo u Zaječaru pod čiju nadležnost je spadala istraga ubistva Dragojevića prvo je ćutalo, da bi se oglasilo nenadležnim, pa je slučaj prebačen u Više javno tužilaštvo u Nišu. MUP se u vreme prethodnog ministra Bratislava Gašića „pravio mrtav“ i osim saopštenja o smrti, u kome je napisano nekoliko neistina, o celom slučaju ne progovara.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije su zatražili suspenzije za trojicu policajaca koji su kobnog dana ispitivali Dragijevićeva, a zasad nema informacija da je bilo ko priveden zbog smrti čoveka tokom policijskog pritvora.

Ovo neće biti prvi put da Ivica Dačić seda u nezgodnom trenutku u fotelju ministra policije, jer se i 2008. godine, na početku njegovog prvog mandata suočio takođe sa slučajem policijske brutalnosti, kada je posle mitinga Srpske radikalne stranke, čiji je Aleksandar Vučić tada bio član, došlo do sukoba sa policijom nakon kojeg je, usled zadobijenih povreda, preminuo član SRS Ranko Panić. Svojevremeno je Vučić obećao punu istinu o smrti Ranka Panića, ali se sve završilo oslobađajućom presudom žandarmu koji je bio optužen da je Paniću naneo smrtonosne povrede.

Zaječar: Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić sprovedeni na saslušanje
Foto: Tanjug

„Tačno je da Dačić dolazi u nezgodnom trenutku na funkciju ministra policije, ali u Srbiji je uvek nezgodan trenutak. Mislim da je on suviše iskusan političar da bi na bilo koji način uticao na rad policije u slučaju smrti Dalibora Dragijevića, jer bi to značilo da je pod policijskim uticajem. Njegov prvi zadatak bi trebalo da bude da imenuje direktora policije, koji bi trebalo da bude prvi operativac policije, što zapravo i ne bi trebalo da bude funkcija ministra“, objašnjava advokat Denis Bećirić.

Po njegovim rečima, pravo mesto za to šta se dešava sa slučajem Dalibora Dragijevića je Više javno tužilaštvo u Nišu, koje sprovodi istragu a čije naloge bi SUK trebalo da ispunjava.

Sanja Radivojević
Sanja Radivojević; Foto: Printscreen Nova S

Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava za portal Nova.rs kaže da slučaj Dalibora Dragijevića jeste „vruć krompir“ za ministra Ivicu Dačića, ali da je tu problem mnogo veći i da se tiče cele države i svih građana.

„Pre svega treba postaviti pitanje tužilaštvu šta se dešava u tom predmetu, a ono što ministar Dačić može da uradi je da izjavi da će MUP u potpunosti sarađivati sa tužilaštvom u istrazi o smrti Dalibora Dragijevića. Mi ne znamo da li je u pitanju zlostavljanje i mučenje ili teško ubistvo, ne treba prejudicirati koje je krivično delo u pitanju, ali je nesumnjivo da su prekršeni brojni zakoni, ali i Ustav i da je prekršeno zagarantovano pravo na život. Osobe koje se nalaze u pritvoru, kao što je bio slučaj u Boru, treba da uživaju veću zaštitu države, što u ovom slučaju nije urađeno. Policijski službenici koji su umešani u smrt Dalibora Dragijevića se ne nalaze u pritvoru i ostavljeno im je vreme da utiču na svedoke, dogovore priču, kontaminiraju istragu i uklone materijalne dokaze. Trebalo je da budu suspendovani i udaljeni sa posla do okončanja postupka i to ne samo oni već je trebalo da budu ispitani i možda takođe udaljeni i oni policijski službenici koji su se u tom trenutku nalazili u policijskoj stanici“, objašnjava Sanja Radivojević.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Podsetimo, dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta u naselju Banjsko polje kraj Bora, a 4. aprila je obznanjeno da su uhapšene dve osobe osumnjičene za njeno ubistvo, Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50), radnici JKP „Vodovod“ iz Bora. Dva dana posle njihovog hapšenje, privedeni su i Dragijevićev otac i brat, Rade i Dalibor. Dan kasnije iz MUP je saopšteno da je Dalibor Dragijević preminuo u prostorijama Policijske stanice Bor 7. aprila oko 3.10 časova.

BONUS VIDEO: Slučaj Danke Ilić mesec dana kasnije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare