Foto: Profimedia.rs

Suđenje optuženima za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković, u restoranu Pržar 22. septembra 2012. godine u Vranju, odloženo je danas u Osnovnom sudu u tom gradu po 53. put, zbog izostanka jednog od optuženih Miloša Vučkovića i sudskog veštaka medicinske struke iz Niša.

Iako su punomoćnici oštećenih insistirali da se razdvoji postupak protiv Vučkovića i da se nastavi sa izvođenjem dokaza, gledanjem snimka sa sigurnosnih kamera iz restorana, sud taj predlog nije usvojio, jer želi da na istom pretresu ispita i izostalog veštaka.

Sud je međutim danas odredio pritvor Vučkoviću i naložio raspisivanje poternice za njim jer je izostao zbog navodnog službenog puta u Austriju.

Sudija smatra da će on, ako je zaista u Austriji, „odmah biti uhapšen na graničnom prelazu prilikom povratka u Srbiju“.

Punomoćnik porodice Janković, advokat Ivan Simić, predložio je da se suđenje prema Vučkoviću razdvoji iz razloga efikasnosti postupka i ekonomičnosti i da se pregleda snimak sa sigurnosnih kamera.

Tužilac je najpre ovaj predlog sudu na ocenu, ali je na insistiranje sudije Dragane Tasić izrazio neslaganje sa predlogom advokata Simića, navodeći da nije celishodno razdvajati postupak u završnici suđenja.

Punomoćnik porodice Janković, advokat Vladimir Galjak, tražio je novčano kažnjavanje sudskog veštaka, koji je izostao zbog, prema rečima sudije, obaveza u drugim predmetima, ali sud danas nije odlučio o tom predlogu.

Nakon polemike advokata i sudije, suđenje je ipak odloženo za ponedeljak 2. mart, kada bi trebalo da se ispita sudski veštak i pregleda snimak.

Ukoliko Vučković ne dođe ni u ponedeljak, sud će, kako je najavljeno, protiv njega razdvojiti postupak, saslušati veštaka, pregledati snimak i okončati dokazni postupak.

Advokat Simić rekao je Tanjugu da je povodom ovog slučaja uputio dopis Visokom savetu sudstva sa zahtevom da delegira stručno lice iz tog najvišeg sudskog organa, sa zadatkom da sprovodi monitoring u odnosu na celishodnost i efikasnost vođenja ovog krivičnog postupka.

On je podsetio da ovaj postupak traje već osam godina a da još nije doneta ni prvostepena presuda.

“Imajući u vidu da naši najviši predstavnici pravosudne vlasti permanentno insistiraju na efikasnosti kao doktrini vođenja postupka, onda je jasno da ovaj postupak i te kako u sebi sadrži komponentu koja će ukazati na snagu ili na ranjivost samog pravnog poretka”, rekao je Simić.

Tanja Janković, bivša novinarka B92, kaže za Tanjug da je ovo suđenje odloženo po 53. put, ali da želi da istraje i ne dozvoli da se slučaj zataška, gurne pod tepih i dozvoli zastara.

“Ovaj slučaj treba da se okonča presudom koja treba ubuduće svima da pokaže kako će proći ako samo pomisle da napadnu novinara koji radi svoj posao”, navela je Janković.

U ovom slučaju za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda Jankovićkinom ocu Zoranu i sestri Bojani optuženi su aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović, kao i Miloš Vučković, Nenad Nikolić, Goran Ilić, Bane Stanojković, Slađan Vasić.

Darko Sekulić je optužen za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih telesnih povreda Slađanu Spasiću.

Četvorica optuženih, kao i Slađan Spasić su nakon odbijanja njihove krivične prijave, kao tužioci podneli sudu kontra – optužni predlog protiv Darka Sekulića, Tanje Janković i njene sestre i oca zbog nasilničkog ponašanja.

Oba optužbena predloga su spojena u jedan postupak odlukom, bivše sudije Marije Janićijević, koju je zbog ponašanja nedostojnog sudije, prošle godine funkcije razrešio Visoki savet sudstva, a odnedavno je član Advokatske komore Niš.

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković ,a potom pretukli njenog oca i sestru.

Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres.

Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Janićijević, od 2014. do 2017, godine, tokom kojih nije održano nijedno suđenje.