Vranje
Foto: Nova.rs

"U Vranju je od 2015. godine za krijumčarenje ljudi optuženo 292 lica, od ukupno 369 optuženih prema kojima je vođena istraga, a doneto je 300 osuđujućih presuda", izjavila je danas tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u ovom gradu Danijela Trajković, tokom okruglog stola o ovom krivičnom delu.

Prema zvaničnoj statistici Višeg javnog tužilaštva, pored 300 osuđujućih presuda za krijumčarenje ljudi, u periodu od 2015. do 2021. godine bilo je 137 oslobađajućih i 65 odbijajućih, a prema rečima koordinatora Policijske uprave Vranje za borbu protiv trgovine ljudima Bobana Đorđevića, radi se pokušajima krijumčarenja migranata iz Sirije, Pakistan i Avganistana.

„Ne postoji pravilo i zastupljene su sve strukture kada se radi o polu, starosti, obrazovanju. Svi migranti imaju pravo da se slobodno kreću kroz našu zemlju i ne bi trebalo da pribegavaju praksi da ulaze u talas krijumčarenja“, dodao je Đorđević.

Okrugli sto održan danas deo je projekta „Stop krijumčarenju migranata – zaštitimo žrtve“, koji realizuje Centar za društvene integracije, a u okviru projekta „Bezbednost za ljude i granice – borba protiv krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu“, koji sprovode Beogradski centar za ljudska prava, Grupa 484 i Danski savet za izbegnice (DRC) uz finansijsku podršku Evropske unije.

Bonus video: Posledice nesreće kada je autobus uleteo na dečije igralište u Zemunu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar