Prodaja benzina 1994. godine Foto:EPA/MILOS VUKADINOVIC

Građani Beograda proteklih meseci masovno prijavljuju da se na različitim lokalcijama u centru grada iz njihovih rezervoara na automobilima, masovno krade gorivo. Do sada se moglo prepoznati nekoliko "atraktivnih" za ovu vrstu krađa, a mahom su to veliki parkinzi blizu kupališta, sportskih hala i slično.

Iako smo mislili da smo krađu goriva ostavili u prošlom veku, da više ne možemo pod okriljem noći na zabačenim i mračnim parkinzima sresti kradljivce sa crevom u jednoj, a flašom ili kanisterom u drugoj ruci, grdno smo se prevarili. Ovakve akcije postale su učestale s početka leta i na njih se žali sve veći broj građana, nemoćni da na bilo koji način zaštite svoju imovinu.

Paralelno sa cenom goriva raste, izgleda, i njegova potražnja, ali ne na benzinskim stanicama. Poslednji ovakav slučaj koji su građani oglasili na društvenoj mreži odigrao se na Novom Beogradu.

„Po ko zna koji put isisano gorivo, ceo rezervoar, u Dr Ivana Ribara. I tako u nedogled. Neka obrate pažnju ljudi koji imaju puntiće“, napisao je jedan korisnik.

Benzinska stanica benzin gorivo
Foto:Shutterstock

Ovakve žalbe na društvenim mrežama možemo u prosku videti jednom dnevno i na osnovu pređašnjeg iskustva može se sastaviti lista nekih najatraktivnjih. Kradljivcima goriva interesantni su pakrinzi kod Ade Ciganlije, na starom Obrenovačkom putu, na Novom Beogradu u neposrednoj blizni Lida, na parkingu kod Bulevara Zorana Đinđića, parkirališta velikih trgovinskih lanaca i slično. Tačnije, ugroženi su svi koji svoj automobil ostavljaju na otvorenom, tamo gde nema nadzornih kamera i čuvara, kakvih je u glavnom gradu mnogo.

Da je problem otišao predaleko, to jest da smo se vratili 30 godina unazad, jasno pokazuje primer drugih korisnika koji su se dosetili kako da ovakvom ponašanju stanu na put. Jedan sugrađanin objasnio je kako je on rešio taj problem: „Ušrafi se šraf na crevo sa unutrašnje strane rezervoara. Neće puštati gorivo i crevo ne može da uđe“, napisao je.

Pojedinci su vlasnike automobila savetovali i da nabave drugačije čepove za rezervoare, sa sigurnosnim ključem, kako im se ne bi dogodilo da sednu u automobil i zateknu kazaljku za gorivu „zakucanu“ u zoni rezerve.

Bonus video: Klima zapalila stan u Užicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare