Vakcinacija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani mogu kao treću dozu primiti bilo koju vakcinu od ponuđene četiri, jedino Sputnika V nema za prve dve doze.

Budući da je od utorka počela vakcinacija trećom dozom koja se iz dana u dan po broju vakcinisanih povećava, ekipa portala Nova.rs uputila se upravo na štand 11 Beogradskog sajma.

Zatekli smo nemali broj sugrađana koji su u redu čekali trenutak kada će se ponovo zaštiti od virusa KOVID-19.

Dr Tijana Minić objasnila nam je postupak vakcinacije kao i odziv građana.

“Povećala se zainteresovanost građana za vakcinacijom. Veći je odziv za trećom dozom, a ona je počela da se daje od utorka. Ovo je 4. dan davanja, i kao treću dozu moguće je izabrati cepivo. Mogu se mešati vakcine, ali uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Za ovu dozu postoje sve na raspolaganju: AstraZeneka, Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V”, objašnjava dr Tijana Mitić sa Sajma za Nova.rs.

Jedini izuzetak je vakcina Sputnjik V koje trenutno nema za prve dve doze.

“Što se tiče Sputnjika, trenutno ga nemamo za prvu dozu, što znači da ga nema za prvu vakcinu i revakcinu. Ali ga imamo kao treću dozu, za one koji su već revakcinisani a odluče se da Sputnjik V žele kao treću”, navodi dr Mitić.

Pošto je dokazano da je vek mnogih vakcina šest meseci, ukazala se kao neophodna potreba i za trećom dozom za sve one kojima je isteklo 180 dana od primanja druge.
“Među vakcinisanim građanima postoje prioritetne grupe za primanje treće doze vakcine. To su osobe smanjenog imuniteta, onkološki pacijenti, i pacijenti koji se nalaze na hemodijalizi. Zatim stariji od 60 godina koji borave u domovima za stara lica, kao i građani stariji od 70 godina” za Tanjug objašnjava dr Zoran Bekić sa Beogradskog sajma.
Doktor dodaje da su među prioritetnim grupama za treću dozu i svi zdravstveni radnici, radnici u socijalnoj zaštiti i građani Srbije u međunarodnom transportu.
“Kliničke studije koje su urađene pokazale su da nema nikakvih kontraindikacija, pa vakcine različitih proizvođača mogu da se kombinuju, tako da građani sa te strane mogu da budu opušteni“, ističe dr Bekić.

Među prisutnima u redovima je i Nikola Kovačević (40) koji se posle dve primljene doze jedne vakcine, opredelio za treću dozu drugog proizvođača.

“Primam treću vakcinu. Prva dva puta sam primio Sinofarm, a sada sam se odlučio za Fajzer. Treba mi baš ona zbog putovanja“ objašnjava Kovačević.

Vakcinacija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vidan je i veliki broj stranaca koji su došli u Srbiju upravo da bi primili i izabrali neku od ponuđenih vakcina, dok smo se na prijatelje iz obližnje Bosne i Severne Makedonije već navikli.
Rasena Seračević je iz Sarajeva, i već drugi put dolazi u glavni grad Srbije.

“Došla sam iz Bosne, iz Sarajeva kako bih primila vakcinu. Može se reći da sam došla da vidim Beograd i da se vakcinišem. Primila sam drugu revakcinu Fajzera. Jako je lepo ovde sve organizovano i svi su mnogo ljubazni”, navodi ova Bosanka.

Nije iznenađenje da su se i naši najstariji sugrađani našli među prvima koji su stali u red za treću dozu, a među njima je Dušanka Minić od čak 86 godina.

Vakcinacija, Dušanka Minić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Krenula sam sa suprugom da primim kinesku vakcinu, Sinofarm. Meni je ovo druga doza, a njemu je treća. Nemojte njega pitati šta prima, mislim da ni ne zna”, kroz osmeh nam govori gospođa Minić.

Na Sajmu je bilo i dosta njih koji su došli da prime tek svoju prvu dozu.

“ Ovo mi je prva vakcina. Sada sam se tek opredelio i izabrao sam Fajzera. Očekujem i drugi i treći put da će biti isto”, Markus Močiljanin (50).

Vakcinacija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dragana Stojanović (42) je odlučila da prva doza njene vakcine bude Fajzer.

„Ne kažem da su druge lošije, ali ova je moj izbor“, kaže ona.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare