Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Sa početkom lepog vremena u Srbiji povećava se i broj saobraćajnih nesreća, a tokom prošle nedelje u udesima je stradalo više ljudi. Neke deonice predstavljaju crne tačke, i važe za najkritičnije kada je reč o udesima, a portal Nova.rs izdvaja nekoliko ključnih na kojima vozači moraju da voze sa većom dozom opreza.

Poštovanje propisa, znakova, ali i brzina su ključni kada je reč o udesima. Ipak, postoje neke deonice puteva u Srbiji koje važe za najkritičnije kada je reč o udesima.

1. Šabac – Loznica

Na ovoj deonici posebno je kritičan letnji period jer tada najviše traktora izlazi na put. Osim što vozači često ulaze u nepropisna i rizična preticanja upravo zbog traktora, ova vozila su opasna jer često prosipaju po putu zemlju, pesak ili sasušenu travu koji mogu dovesti do proklizavanja putničkih vozila.

Foto: Nova.rs

Takođe, kritični su i delovi koji se popularno zovu „lakat-krivine“, a kojih na ovoj deonici ima u većem broju.

2. Ibarska magistrala – Rudnik, Mrčajevci

Jedna od najprometnijih saobraćajnica u zemlji, dugi niz godina je poznata upravo kao „najopasnija“.

Ilustracija Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Osim što je sam put lošeg kvaliteta, Ibarska magistrala najopasnija je zbog toga što sve vreme prolazi kroz naseljena mesta, što ima samo dve trake, ali i jer je često koriste vozači kamiona I drugih teretnih vozila.

Pročitajte još:

Nepropisna preticanja, prekoračenje brzine najčešći su uzročnici nesreća, a najopasniji je svakako deo oko Rudnika i Gornjeg Milanovca, zatim na potezu od Čačka prema Kraljevu, posebno u visini sela Mrčajevci, kao i na putu od Kraljeva ka Novom Pazaru, poznatom po nazivu Dolina jorgovana.

3. Put Beograd – Zrenjanin

Sinonim za crnu tačku na putu je svakako “zrenjaninac“, posebno u delovima na ulazu u Beograd, preciznije kroz naselja beogradske opštine Palilula. Iako je put u solidnom stanju i sam po sebi ne bi trebalo da nosi bilo kakvu opasnost, bahati vozači od njega su stvorili crnu tačku i predstavljaju najveću opasnost po učesnike u saobraćaju.

Semafor, zeleno svetlo
Semafor Foto:Shutterstock

Takođe, prisustvo teretnih vozila ovde je izraženo i predstavlja dodatnu opasnost.

Opasne su i deonice Zrenjanin – Srpska Crnja, do Kleka, kao I Bečej – Temerin i Bačko Gradište.

4. Kanjon Lima

Deonica puta na granici Srbije i Crne Gore, između Prijepolja i Bijelog polja jedna je od najopasnijih na putu, a prometna je pogotovo u letnjem periodu, jer ljudi idu na more. Osim što je put iz godine u godinu u sve lošijem stanju, često se dešava da kolovoz puca zbog klizišta, pa je nemoguće postići popravku svih oštećenja. Lakat krivine, suženja kolovoza najveća su opasnost na ovoj deonici, a svake godine upravo se ovde beleži najveći broj nesreća.

Pročitajte još:

5. Đerdapska magistrala

Jedan od najlepših puteva u zemlji takođe je crna tačka gotovo čitavom svojom dužinom, a deonica koja prolazi tik uz obalu Dunava od Golubca prema Kladovu u izrazito je lošem stanju. Veliki broj tunela, krivina, suženja, dodatno otežavaju vožnju, a već s prvom kišom kolovoz na ovoj deonici ponaša se kao led. Neophodno je pratiti sve znakove i upozorenja na putu kako ne bi došlo do bilo kakvih nesreća.

6. Auto put Beograd – Niš I Beograd – Subotica

Iako najboljeg kvaliteta, auto-putevi najčešće nose najveću opasnost od nesreća. Na ovim deonicama, beleži se najviše nesreća:

  • Beograd – Subotica – Deonica puta Feketić do petlje Bačka Topola I Beška do petlje Inđija
  • Beograd – Šid Deonica od naplatne rampe Šimanovci, do petlje Pećinci
  • Auto-put Beograd – Niš, od petlje Vodanj do petlje Velika Plana
  • Petlja Batočina do petlje Jagodina, a zatim petlja Ćuprija do petlje Paraćin

BONUS VIDEO: Ovo su ključne crne tačke na srpskim putevima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar