Decenijama je Ibarska magistrala važila za najopasniju deonicu na srpskim putevima i odnosila je desetine života godišnje. Portal Nova.rs izdvaja koje su ključne crne tačke na srpskim putevima i apeluje na vozače da pažljivo voze ovim deonicima.

Po rečima stručnjaka za bezbednost saobraćaja Milana Božovića, crne tačke se „sele“ sa jednog mesta na drugo.

„Izgradnjom auto-puta smanjila se frekvencija saobraćaja na Ibarskoj magistrali koja je dugo bila jedna od najrizičnijih saobraćajnica, pre svega zbog velikog broja uključenja. Ali, u saobraćaju je situacija „živa“ i često se menja, tako se dešava kada bude uklonjena jedna „crna tačka“, dolazi do problema i povećanog rizika na nekom drugom mestu“, objašnjava Božović.

Foto: N1

Po njegovim rečima, trebalo bi da bude usvojena državna strategija koja bi regulisala problematiku saobraćaja i smanjila broj žrtava. Iako je u odnosu na devedesete i prvu deceniju 21. veka, broj nastradalih smanjen, i dalje je to veliki problem.

Ipak, i dalje je Ibarska magistrala broj jedan kada je reč o crnim tačkama na putevima, a koje odnose živote. Gotovo svakodnevno se dešavaju udesi, a razlog toga je najčešće brza vožnja.

Novo-stara crna tačka za vozača je „Zrenjaninac“, odnosno magistralni put od Beograda ka Zrenjaninu, pored kog je proteklih godina niklo mnogo stambenih zgrada a samim tim je povećana i frekvencija saobaćaja. Jedna od najcrnjih od crnih tačaka na ovoj relacija je raskrsnica gde je uključenje iz pravca Ovče i pravca Borče, gde se u protklih nekoliko godina dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nesreća, iako postoji i isemafor. Uzrok je uglavnom neprilagođena brzina, neopreznost vozača i nepoštovanje prvenstva prolaza.

Pročitajte još:

Druga crna tačka u blizini prestonice je na auto-putu Beograd-Niš, tačnije na zloglasnom Begaljičkom brdu. Iako ne deluje toliko opasno, silazna putanja i blaga krivina je prava zamka za neiskusne vozače koji često gube kontrolu i naleću na vozila ispred sebe.

Ono što je pogotovo opasno je što su u pitanju velike brzine, pa često dolazi i do lančanih sudara, jer zbog slabije preglednosti ljudi koji ne obraćaju dovoljno pažnje ne registruju na vreme opasnost.

Iz vrha vlasti najavljena je rekonstrucija i proširenje Dunavske magistrale, koja spaja gradove duž obale Dunava. Krivudava, sa po jednom trakom, ova izuzetno atraktivna saobraćajnica, koja bi trebalo da privuče turiste, ali kojom voze i brojni motociklisti, jedna je od najopasnijih. Na njoj, osim krivina, ima i dosta tunela, a pogotovo je opasna leti, ne samo zbog domaćih vozača, već i zbog brojnih gastarbajtera koji umeju da brzo voze.

Sve to zajedno stvara sve preduslove za, često smrtonosne, saobraćajne nesreće.

Koje su još sve crne tačke na srpskim putevima pogledajte na našem video-snimku.

BONUS VIDEO:  Stravična nesreća, stradali brat i sestra, od auta ostala olupina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar